Thursday, May 28, 2009

Meriah...

My Auntie satu family will be back this coming sunday. Sempena school holiday..Sukernyerr...Meriah sket rumah aku...Maklumlah selama ni rumah aku ni sunyi sepi je..Adik bradik x ramai..My mom's sibling hanya dua org. So, maknanya aku hanya ada sorang anty je..Yg sorang ni je la tempat aku mintak tolong klu ada susah payah... Belah ayah ramai x hengat, tp x rapat...

So..bila anty aku balik, means anaknya yg 4 org ituh juga akan balik...suka2...time ni rumah akan jd tunggang langgang.. Sebut pasal rumah...bilik aku x kemas lg nih..bilik aku la tempat diorang ni melepak..kena g kemas ni...tp mls nyerr...esok je la..



Friday, May 22, 2009

Heavy lunch...


Seperti yang dijanjikan dan sedia maklum, hari ni went out for lunch craving for chicken chop. Maafkan sy kerana terlalu kerap membuat entry pasal mkn..Nak buat cam mana sy mmg jenis suka mkn dan mencuba pelbagai jenis makanan (mostly makanan yg unik2). Pantang dgr restoran yg sedap & serve variety of foodies, pasti sy teringin tuk mencuba. Sedap atau tidak kendian kira, yg penting harus mencuba. X cuba mana tahu sedap atau x kan? Saya tahu pasti ada yg konfius coz ramai igt sy ni diet giler2 semata2 nak kurus.. Well u're totally wrong dear..Mmg benar sy diet..But I've my own style of dieting...hehe..


Back to my lunch time..Spt biasa pegi ngan my sister ke Batu Buruk..Ke Food Court Yee Stall Western Food.Klu nak mkn chicken chop mmg ke sini lah biasanyer aku pegi..Both of us had same order. 2 ice-cream goreng, 2 chicken chop and 2 air suam. (skrg ni mana2 kedai pun mesti mintak air suam..dah terbiasa).


Ice-cream goreng..Mmg feberet klu dgt sini..But this time terasa kureng sket..Selalunyer mmg superb..


Appertizer...mmg best giler..Very2 soft bun...



And of course chicken chop.Seperti biasa tidak mengecewakan..Sejak dulu lg i mmg prefered sweet sour chicken chop rather than black paper gravy...Ntah la, to me sweet sour lg best




So, sapa2 yg teringin nak mencuba, sila lah ke...



Tp kan...sy dgr ada chicken chop yg lg superb kat trg ni..Kat Azlan Bistro..Mana 2 ekk?? For sure kena cari..Sapa tahu tlg bg tahu...

Thursday, May 21, 2009

Freshhhh


Baru balik dr gym..best tul rasa..Rasa segar n ringan je tubuh ni..Sapa2 yg biasa bersenam pasti tahu rasa cam ne kan?? Xde lah lemau semcm je...So kwn2, jom kita bersenam...hehe


On da way nak balik td konon nak singgah Pasaraya Hock Kee Seng. Nak beli barang2 dapur tuk masak esok.Skali adik aku ckp..' x yah la masak, meh la mkn chicken chop esok..Bertuah betul la adik aku ni..x support kakaknyer ini nak jd wanita mithali..


Harap2 kedai chicken chop 2 bukak lah esok...Bosan la, mana lg kedai mkn yg best2 ekk..??

Wednesday, May 20, 2009

Mkn lagi!!!

Had this as my starter for lunch yesterday.. Wafel with ice-cream. Mana lg..Ziq Bakery la...The taste is just so-so..Boleh la...sedap lah jugak...Tp ada lg yg lebih sedap..Bila mkn wafel ni teringat wafel kat alamanda...Variety of flavors to choose...Dan rasanyer.....fuhh...sedapp gilerrrr...best2...Teringin tetiba...



Syukurr alhamdulillah...



I've found my lip gloss back..Syukur alhamdulillah...X sia2 aku tercongok2 mencari..abis semua tempat yg aku rasa berkemungkinan lip gloss aku jatuh aku cari.. Dalam kete, kat tempat parking kereta, dlm opis, bilik meeting.. Dan akhirnya jumpa dlm bilik meeting..Sbnrnya cleaner yg jumpa, then dia tlg simpankan...Thanks kak...jasamu ku kenang...Syukur alhamdulillah..xperlu aku abiskan duit lg..heheh...Kecoh je kan...Ilang lip gloss mcm ilang apa je...



Tuesday, May 19, 2009

Sedih ni...Sob..sob.. :(

Saya sedih ni...sedih sgt2...x leh terima kenyataan...Rasa kacau bilau...x tentu arah...Tolong la..cam ne ni...


"My Lip Gloss ilanggggggg"

And membuatkan i lg sedih, it was Bobbi Brown Lip Gloss. Klu Lip gloss lain x kesah sgt..Ni x...Bukan senang aku nak beli 2..Dan lg merumitkan keadaan, Mana aku nak cari Bobbi Brown kat Terengganu nihhhhh??? Sedih nyer.. Nak pakai pg td dah xde...Ni mesti kes semlm punya kacau bilau ni..Mesti time rushing x hengat kuar dr meeting..Rasanyer tercicir time cari kunci kete kot...Tolong la..sapa2 yg jumpa pulangkan ekk..Jasamu akan ku kenang sampai bila2...sob..sob..



Oh lip gloss ku..dah xde rezeki lah ni..

Monday, May 18, 2009

World Hectic Day.. But it's fun...

Busy sungguh ari ni..pagi ptg ada meeting.Pagi ada meeting faculty. Time ni aku jd cam tunggul je la..Tgk je org2 besar dan berpengaruh berdebat kat depan..Sapa lah aku nak menyampuk (sbnrnya nak menyampuk pun x tahu point. Nanti kan org bincang pasal batu, aku bg idea pasal kayu. Nampak sgt x fokus).

Ptg plak meeting jabatan. Kesinambungan dr meeting pagi td. Meeting jabatan ni nampak lah sket kewujudan aku di meja meeting 2. Ada lah sket2 leh ckp konon bg idea (Konon la) Biasanya aku pencatat meeting, tp meeting td x yah catat..lega..Speaking about jabatan, i bersyukur sgt kerana berkerja dlm satu jabatan yg sporting, gila2, fun, xde dengki mendengki, xde tikam belakang (stkat ni la). Pendek kata, syukur alhamdulillah..i enjoy with my colleagues very much. They all very kind but same time kepala otak giler2..Selalu buat joke ntah apa2..Cth mcm td dlm meeting one of them minum nescafe, that time sorang ni buat lawak giler2..terus tersembur nescafe atas meje..Ya Ampun..nasib baik x kena akuh, coz i was sitting facing him. Cuma satu je barrier yg i rasa between me and them. I think they all well-educated and masing2 banyak pengalaman..All of them can speak english fluently..but not me..I rasa rendah diri youuu...cam ne nak improve english ekk..Mmg kena campak obesi 3 tahun ler jawapanyer..X fasih jugak x tahu la...

Then..untuk menunjukkan betapa hectic nyer i ari ni, belum abis meeting aku mintak excuse nak balik (selamba je). Reasonnya hanya lah aku nak g aerobic (aktiviti ni saja2 buat sibuk..but i like it). Pecut kete x hengat sbb sudah terlalu lewat time 2..Nasib sempat beraerobic..best2 berpeluh satu badan...hilang segala kerunsingan (wpun xde benda nak runsing pun).

Kesimpulannyer, i enjoyed my day today..... As long as it's not burden me too much.


Friday, May 15, 2009

Jalan2 hari jumaat...

Weekend seharusnya hari berjalan2 setelah penat bekerja selama 5 hari berturut2 (penat ke??? Konpius ni..) So today untuk memenuhi permintaan adik tersayang setelah berkurun2 kakaknya ini berjanji untuk membawa adik ku ini makan sushi, maka hari ini hajat dapat ditunaikan..So, kami ke Ming Star untuk mkn sushi (ada lg ke sushi kat trg ni selain Ming Star?? If ada pls let me know). Aku ni bukanlah peminat sushi sgt, tp memandangkan adik kempunan, sbg kakak mithali permintaan adik tidak harus dikecewakan. Sebelum ke Ming Star, kami ke kedai sebelah dahulu untuk memenuhi nafsu mkn diri sendiri dahulu. Aku kempunan nak mkn cake, so of course ke Secret resepi terlebih dahulu untuk take away cake, bawak ke Ming Star as our appetizer..

Coklat Chip Walnut as appertizer...

Speaking about cake, to me it always goes to Secret Recepi. (Maybe there many more cakes out there which more delicious, but i never give a try). This slice is so delicious. Jatuh cinta apabila merasa kwn punya bbrp minggu yg lps. Ari ni mkn lagi..So yummy...

Bukti kesedapan..Gaya stim..muahahaha

And for our main course, aku cuba jaya try steamboat..Tgk dlm menu ada, terus cuba. Sushi mmg tidak ketinggalan..


Shushiesss for my sister...


berasappppp....


Steamboat set..


Ntah menatang apa ni....


Menu of the day...melampau kan tuk dua org mkn

However....Im so dissapointed.The steamboat tersgtlah hampeh tahap cipan..Maybe x kena gaya dgn tekak i ni. So jgn terpedaya dgn gambar2 menarik diatas..hehe..So far, Johnny's Steamboat is the bestest steamboat on earth...haha..Kenapalah Restoran Johnny xde kat Terengganu ni...I kempunan tau...

Tapi kan...besides steamboat n sushi, i also had this...

Baby Octopus..mmg betul2 baby..cenonet betul

1st time trial this kind of food. Mula2 cam geli je nak telan.Tp nak try gak..Andddd...I like it. Like the taste, the texture and eveything..No regret at all..hehe..Nasib baik yg ni sedap..sejuk sket hati aku nih...




Gambar adikku yg chubby ini (dah kurang sket chubby nyer berbanding dulu) tidak harus dilupakan...harap puas hati yer adikku...


Bila dah kekenyangan, kami x tahu nak p mana...x kan nak balik terus..masih terlalu awal tuk balik umah..puas pikir mana nak pegi...Oh Terengganu..Aku perlukan shopping complex..last2 pegi Astaka, the 'biggest' and the 'bestest' mall in Terengganu..hehe..hentam sajalah...



Thursday, May 14, 2009

Unexpected gift...


Got this outfit from my aerobic coach, Kak La. Eventho it is used outfit, but im really appreciate her kindness..Blh pakai time aerobic. Dont know why she chose me..Tetiba je dia bg..But deeply thinking possibbly because im the only one who can fit her cloth (sedikit perasannnnnn kat sni). Mmg la aku sorang je yg muat coz mostly yg join aerobic 2 mak2 budak (anak dah besar panjang, malah ada yg dah bergelar nenek). Mostly around age 40 to 50 yrs. Aku je yg muda belia kat c2..So blh la muat baju coach (skrg ni blh la, cuba bayangkan 5 month back, waktu tengah 70kg)..x sanggup....

To Kak la, thank u very2 much for the baju2...really2 appreciate...Muah..Muah ^ ^


P/s: I admire my coach's body look. At age 45, she still keeping fit.. Body cam anak dara..mengancam tull..Harap2 aku pun cam 2 when i at her age...maybe better...haha


Sunday, May 10, 2009

Teringin nak join...



Found this pamplet in my pigeon-hole a few days ago..I really interested to get involve. Lately i like to be an active person in order to improve my social life ( Improving social life is one of my 2009 resolution actually). I really like to join outdoor activities. To me, this kind of activities will boost up my energy and make my soul feel fresh.. Besides aerobic (aerobic + dancing), martial arts is also in the list. Actually, when i was in secondary school, i did joint this kind of martial arts. Do not asking me the belt's color..hehe..well..as usual it's start with the white belt till...................................................................................................white belt also...hahaha..


So, this time i igt nak join it seriuosly (if i really2 register). But there is 2 problems running in my head. Pertama, the practice will be held kat opis aku ni..which means in uni area..So, if dlm uni, of course student also participated (not also, in fact there are must be mostly student). So, if there are student..malu lah aku...aku kan tutor yang berwibawa...Mana blh aku menunjukkan ketidakwibawaan aku (Yes, im totally different in front of student compare with actual life-hipokrit lah kot). Lantak lah hipokrit ke apa ke, yg ptg student hormat aku..(klu ada student baca ni habis lahh)...

2nd prob is regarding age matter..Sesuai ke aku yg dah tua bangka ni nak join martial art...Klu belah2 west sana i know it's not a matter to concern, tp aku rasa belah pantai timur ni cam janggal je..Tp bila pikir2 balik, cam best je tgk haliza misbun and fauziah latiff aktif dlm kick boxing (mereka lg tua)...aku pun teringin...



Friday, May 8, 2009

JALAN-JALAN MAKAN PETANG


Ptg td p mkn2 kat pantai (mana la lg nak pegi tganu ni??). Agenda x di rancang.. Lps pegi memenuhi jemputan besday party anak kawan aku (mls nak bergambar time ni sbb aku sampai lewat),aku mls nak balik umah terus..aku ni mmg x leh lekat kat umah.Alang2 kuar umah, biarlah sampai maghrib..hehe..So call my best buddy kat kg ni..Sapa lg klu bukan Cik Rosma and Cik Ftmah.Kami ni dah mcm 3 dara pinggitan (x nak pegang tittle ni lama2..hehe). Sejak zaman sekolah hingga zaman uni dan skrg zaman dah keje masih bersama2. Kuat betul ikatan persahabatan kami...chewahhh..

Berbalik kpd citer asal..Nasib minah2 ni xde keje...So menujulah kami ke pantai..Nak mkn sotong celup tepung..cam biasa...Here the picas..



Inilah menu ptg kami sambil ditiup angin pantai..best wooo...


Close up sotong celup tepung...nyum nyum


Close up udang n ikan celup tepung


Tugas memotong/menggunting sotong di serahkan kpd cik fatimah kita..

Kemudian sempat lg tersengih cam kerang busukkk

Yang ni cik rosma @ cekgu rosma..nak tuang sos pun nak suh ambik gambar..

Ada lg gambar cik fatimah kita ni...

Nasib baik pic owner blog ni x dilupakan..Berminyak tul muka aku..mengalahkan minyak yang tersalut kat sotong...


Time dah nak abis ada story sket. Ada ke mamat sblh kami mintak sisa2 yg we all mkn..Kepala sotong seme.. ada lah sket2 kitorg tinggalkan..x larat nak abis kan..Mulanya kita org ragu2 gak..Tanya balik 'betul ke nak ni? Ni bekas kitaorg dah mkn ni' (bertanya untuk mendapatkan kepastian). Mamat 2 jawab.."Lantaklah...bg je..x larat dah kitaorg nak menunggu..lama sgt tunggu sotong siap goreng...Kami pun bg jer lah..dah dia nak...heheh..sian plak..Lg pun mmg lama menunggu sotong ni..Bila sotong diangkat je dr kuali, kena cepat2 sentap..Itu lah penangan sotong kat area pantai tgnu ni..Rugi klu dtg tganu x pekena sotong celup tepung. Sekiannn...

Wednesday, May 6, 2009

OUTING ANAK BERANAK

Semlm my mom and i went shopping. Shopping????Oh tidak, bukan shopping. Tiada istilah shopping di Terengganu terchenta ini..Perkataan yg sesuai diguna pakai hanyalah membeli. Membeli-belah pun rasanya tidak sesuai. So just proceed dgn istilah membeli..Tetiba umi aku ni ajak g Salem Aziz (Betul ke Salem Aziz ni under Jackel??)..Pucuk dicita ulam mendatang sungguh..Mmg hati ni dah pendam lama nak g beli kain pasang..Tp memandangkan poket i ni tersangat lah kering kontang (Penangan membeli filter Bioaura, eye glass dan juga herbalife), i pendamkan dulu hasrat di hati. At least tggu next gaji. Tp bila ibu terchenta ini mengajak, berbunga2 sungguh hati ini..Sbb sy tau, ibu terchenta akan mendahulukan duit.. W/bagaimana pun sy perlu membayar balik bila dah dpt gaji. Sejak dah berkerja ni mmg perlu bayar balik walau kadang2 sy buat2 lupa. Jahat x??..hehe


Yang merah hitam itu saya punya. Yer saya tahu, org lain dah lama buat baju guna kain 2 tones ini. Saya sj yg baru terhegeh2 nak pakai. Tp ok lah kan..it's better late than never..Dapat lah jugak aku pakai baju cenggini..Kain2 yg lain itu juga sy punya..tp bukan officially.. It's belong to my mom. But because of my mom and i sharing the same size of baju kurung, so dengan bangganya sy menyatakan kain itu adalah kain sy juga...cuma x perlu bayar..haha..syok2..Sbnrnya mmg sejak dr dulu lg umi dgn sy berkongsi baju kurung harian (yg pakai g opis). Malah actually, bukan sy dan umi shj, ibu saudara sy yg menetap di KL juga berkongsi baju kurung..Maksudnya, kami x kisah pinjam2 baju..Hanya kami bertiga sahaja. Jika salah seorang buat baju baru, pasti baju itu akan bertukar tangan antara kami bertiga..Jika umi saya buat baju baru, pasti baju itu akan dipakai juga oleh sy dan ibu saudara..Jika ibu saudara buat baju baru, begitu lah jugak sebaliknya..Bila dia balik kg, dia sendiri akan bawak balik baju yg mana dia dah bosan pakai. Cuma dlm proses ini, yg untung hanyalah sy..hahah..sbbnya im the only one yg x kuarkan duit beli kain dan buat baju..Yer, seumur hidup ini, baru 2 kali beli kain baju kurung rasanya..campur gambar yg atas 2 jd 3..So kpd kawan2 yg terperasan saya jarang beli kain buat baju, mmg benar..sy mmg mls dlm bab2 cam ni..semuanya sy serahkan kat umi sy..hehe..mmg untung..Kecuali untuk kain merah kat atas 2, hati ni tetiba teringin nak buat kurung moden (maklumlah sejak dah slim ni). So, if kurung moden, my mom cant fit it..so terpaksa lah aku bayar..xper la...However, sy pasti akan buat2 lupa untuk membayarnya..ataupun bayar ansur2..Best sungguh buat loan dgn ibu terchinta...


Monday, May 4, 2009

WHICH ONE IS BETTER FOR ME??

How do i look?? Which one is better for me?



Adakah tanpa kaca mata (ayat skema)...



Atau dengan kaca mata??


Actually, I've been wearing eye glass since 2 years ago..But resufed to wear..Rasa semcm je..Rasa berat je batang idung ni...Then mata rasa mencengkam je bila melihat sesuatu untuk jarak dekat esp bila ngadap laptop...But for jarak jauh, mmg i really need eye glass..Contohnye, tgk signboard ke, student tgh present ke...So, disbbkan i dont realy rely on spectacles, so i pakai on off...Kata org bila mata kita dah ber'power' tp refuse pakai spec power akan naik...So, last week pergi buat spec baru dgn harapan lps ni akan rajin pakai spec..Yg lama x best ah..buat yg baru ni i pilih bentuk idung dia ala2 sunglass..bg i ok sket bila pakai..x cengkam sgt...Agak2 ok x?dah terbeli, kena lah pakai...Pakai kah??? Btw alhmdulillah, bila check power, still mcm dulu..x naik...syukur...mcm x caya je..Maybe sbb i rajin titik toner mata permata hijrah...hehe..



p/s: Pic diatas diambil hari ni ketika nak g keje..dlm kete lg.Mcm mana lah x lewat g keje..siap boleh posing dlm kete..hehe..

Sunday, May 3, 2009

Tension sungguh!!!




After having lunch td igt nak marking report LI (latihan industry) student. Dengan bersemangat aku membelek tiba2 one of my ofismate pasang lagu2 retro..Suara Uji Rashid berkumandang dengan jayanya...ADEHHHHH!!!!!!!Tolong la...Yang x ngantuk tetiba jd ngantuk. Speaker dia betul2 tepi telinga aku..Wpun dia pasang x kuat tp cukup untuk buat aku ngantuk...Tolongggg..Terus tutup report student, minum teamix tuk bg energetic sket then lari bilik sebelah...Tp yg pastinya suara Uji Rashid, Hail Amir, S Jibeng terus bermain2 di fikiran ku...Adehh...


p/s: Bila la my own room nak siap???

Saturday, May 2, 2009

I got new tudungsss..

Setelah sekian lama menunggu, akhirnya mggu ni my parcel sampai jugak ke rumah.. I bought new tudung by online..Maklumlah nak p butik Ariani kat KL nun dah x mampu dah..beli online je la..Beside ariani, i also give a try to De Zahra and Nur Barakah.. Mana tau best pakai kan..So i beli 1 ariani, 2 de zahra and 1 nur barakah..


Gambar parcel sbg bukti..

Kesimpulannya, semua tudung memenuhi kriteria yg i perlukan..pakai pun best..Nur Barakah plg best, sbb harga murah wpun tudung bunga2..pakai pun kena je kat kepala i ni..berbaloi beli..Wpun bagaimana pun, ariani tetap di hati... Here pic i gedik2 ngan new tudung..sila jgn muntah darah...







Ok x???kira ok lah kan...hentam sajalah..

Friday, May 1, 2009

Saya Sokong...

Akhirnya I million jatuh ke tangan Shah Indrawan A.K.A Tomok..haha..x tau pun nama sbrn tomok sebelum ni adalah Shah Indrawan..Klassik gituu namanya..I sokong dia menang OIAM musim ke 3 ni..Jgn silap paham, i bukan peminat tomok..bukan jugak peminat artis-artis melayu yg lain..jauh skali nak vote (buang duit aku je)..but di sini i nampak perubahan tomok dlm OIAM ni berbanding zaman hingusan dahulu..Jauh bezanya berbanding dulu..suara pun dah x sengau2 lg..sbrnrnya i bukan ikut sgt pun program OIAM ni..mlm ni je tertengok bila balik dr Gym, ngadap tv jap, tup2 OIAM final..Tgk2 dah final..hehe..so kira boleh la kan i bg komen wpun tgk final je..Bila tgk persembahan tomok mlm ni,so betullah komen2 yg i dgr menyatakan persembahan tomok best..bg i mmg mantap beb...dia mmg layak menang mlm ni..dah la nyanyi single terbaru sendiri...best ah lagu 2..nak dload ah..tp apa tajuk dia ekk???

p/s: Adakah dgn entry ini skaligus menampakkan i ni peminat Tomok??...Oh tidak..jgn silam paham..i hanya minat artis2 hollywood..specific lg, i hanya minat Mr. Johnny Depp..hehe..

Healthy Lunchy

Since a couple of weeks ago, hari minggu adalah hari masak memasak..Bermula dgn sup pasta, mee hoon goreng, pasta goreng campur, ikan steam dan mcm2 lg; semuanya dimasak pada hari minngu sjh..Yer lah, hari lain keje..balik umah mls dah nak duk dapur..lg pun i prefer herbalife as my dinner (mls sbrnya nak cari makanan lain). Tp semua menu yg lps i mls nak masukkan dlm blog..But today, ada sedikit kerajinan..So, here the pic for my lunch today...




It's healthy and the taste is yummy.Sesuai untuk org sedang berdiet.Yg plg penting, senang nak disediakan. Copy this recepi from Lady Verde punya blog.But i replace salad with other veggie..ringkas je..Nyum..nyum..kenyang yg amat..