Wednesday, October 31, 2012

Cuti lama yang tak di mohon dah nak habisss


Assalamualaikum

Baru je lepas booking flight untuk 4 orang sekaligus. Tiket tuk balik UPM serdang. Mana boleh duk lelama kat kampung ni. Lab aku tak berasap kat sana (mesti ada yang ingat aku masuk lab main masak2 kan???Whateverr). Gerun aku weh. Ni pun dah cukup lama dah ni aku stay kat kampung. Ikutkan hati before raya haji lagi aku nak blah dah. Tapi memandangkan aku rasa health condition aku ni tak berapa nak mampu lagi, so aku hold lepas raya haji. Now tak boleh hold2 lagi dah. Mana boleh manja2 sangat. Kena gagahkan diri. Lagipun aku rasa badan aku ni makin lembik sebab duk selepek je kat rumah ni. Makin lemah aku. Kena start enjin balik. Start enjin jer, bukannya aku nak start aerobic balik. Masih terlalu awal. Ada la tu yang pikir aku nak melompat tu.. Cet!

Kembali pada topic tiket, apekehal yang aku book sampai 4 tiket? Well, bonda tercintaku tak sampai hati nak tinggalkan aku sorang2 kat sana. Maklumlah baru lepas operate. Takut aku tak mampu nak buat kerja sorang diri, nak tolong masakkan makanan tuk aku la, tolong kemas rumah la. Macam2 la mak aku ni pikir. Aku ni mujur baruuuu!!! Hehhe... Tapi bila mak aku ni join temankan aku, adik aku yang satu tu mana boleh duk rumah tanpa mak aku. Mesti nak ikut skali gak. Dannn... abang aku pun sama gak poyonya. Tak boleh duduk rumah tanpa mak. Hampeh!!! Pendek kata nak kene ada mak aku baru rumah aku ni aman. Klu tak huru hara. Semua benda tak jadi. So, bila dah macam ni nak tak nak 4 keping tiket wajib di beli. Tak kisah la. Nak ikut pun ikut la...Ai tak kisah pun. Ada jugak nanti yang tolong aku angkut tu angkut ni, angkat tu angkat ni.

Cakap bab angkat tu, angkat ni.. buat keje tu keje ni, mak aku berbuih pesan jangan angkat barang berat2, jangan gagahkan diri, jangan buat keje kasar2. Luka dalaman tu belum pasti sembuh lagi. Moi tak boleh angkat benda berat2???Adoiiiii.. Macam mana aku nak mengelakkan diri angkat barang2 berat? Tak buat kerja kasar2? Terbayang2 kerja2 aku kat lab tu. Takde maknanya nak berlemah lembut @__@

Okeyyyy, time aku weighing sample2 aku, time aku baut injection sample ke, memang diakui aku menggunakan segala daya tenaga lemah lembut aku. Gila engkau tak berlembut. Mau tak accurate bacaan aku. Kalau tak accurate sapa yang susah?? Hakuuu jugakkk!!! So part tu memang aku sopan santun. Aku ni memang susah bersopan dan bersantun. So, if nak tengok aku terlebih ayu, sila lah datang ke lab time aku timbang sample. Tapiiiiiii...tu time timbang sample je, bila tiba bab angkut alat radas ke hulu kehilir sapa nak tolong angkutkan? Mcm mana aku nak elak angkat barang2 berat? Mesti ada yang terbayang kat otak setakat angkat alat radas like bikar, tabung uji tu berat ke?? Berat ke? Woiii kawan, mmg la kalau setakat angkat sebijik bikar dan sebijik tabung uji tu tak berat. Tapi kat sini aku bukan bermain dengan angka sebijik! Aku bermain dengan angka berbijik-bijik. Penuh satu bakul. Bayangkan kalau satu sample repeat 3 kali. So lets say guna satu bikar. Tiga kali dah guna 3 bikar. Kalau 5 samples? Tak ke dah 15 bikar? Itu baru guna bikar. Kalau yang termasuk sekali dengan segala mak nenek lab's apparatus mau tak berat. Eh awat aku emo ni?? Tak pasal2 emo. Memang ah sebab kadang2 aku bengang bila ada 2, 3 orang saing aku yang otak cetek cakap "Best ko nyer buat phd tak ada kelas..just masuk lab. Mesti relaks je kan?" Relaks hotak ko!! Oh abaikan depa, depa otak cetek. Suka buat assumption tanpa pernah berada dalam situasi. Persetankan depa. If aku layan, aku pun join skali otak cetek. Hahahaha

Aku punya lab kat UPM tu pun satu hal. Alatan tak pernahnyer nak lengkap (biasa lah kannn uni kat Malaysia ni..Eh ke kat UPM je??). Nak guna certain2 instrument terpaksa berpindah randah angkut segala mak nenek alat radas untuk running samples. If sesi angkut-mengakut hanya berlaku dari lab sebelah ke lab sebelah je tak apa lagi. Tapi yang buat aku selalu terkejar-kejar dan termengah-mengah dan berpeluh-peluh bila terpaksa angkut dan angkat segedebuk bakul alat radas dari one building ke another building disebabkan alatan kat aku punya lab sendiri dah rosak atau memang tak pernah wujud. So, terpaksa menapak buat muka tak tahu malu pinjam instrument kat lab lain. Kadang2 lab undergrade. Itu baru bab angkut-mengangkut alat radas. Tak termasuk lagi sesi angkat berat berbotol-botol chemicals dan segala jenis compound or solution yang diperlukan dalam kajian aku ni. Yer la, kadang2 bila supplier call cakap "Sheriffa, your chemicals dah sampai today"... tak kan la aku nak buat bodoh je suruh supplier tu hantar sampai ke lab aku. Kesian jugak. So, if dulu aku pun join skali tolong angkatkan (dah memang chemical aku pun kan). Berat satu2 botol chemical tu bukannya bajet angkat satu tangan je..

Aku tak tau la yang keadaan angkut mengangkut and angkat mengangkat (dari satu lab ke lab lain) ni hanya berlaku di UPM je or memang normal di uni2 lain. Maybe normal kot. Aku mmg lab ada lab sendiri (Errr, I mean prof aku mmg ada lab sendiri) tapi keadaannya tersangatlah uzur. Macam aku membebel tadi, alatan tak lengkap, equipment rosak dan macam2 lagi la). Normal kan....? kan kan?

Alkisah sebenar-benarnya, jika sebelum ni (means masa aku sihat sebelum operate) aku x kisah pun cara keje kat lab aku macam ni. Terkejar-kejar ke hulu ke hilir. Angkut tu, angkat ni, naik tangga turun tangga. Serious tak kisah babe. Sebabnya aku ni memang seorang yang bergerak aktif. Dan aku sukakan suasana yang aktif. Dalam masa aku terkejar-kejar tu, aku dah setting kat otak aku ni.."boleh turun berat kalau macam ni". So, aku sukaaa.. Kira positive thinking la kan... Tapiii, itu dulu. Before operation. Aku operate bukan sikit2. Satu jengkal macam orang beranak jugak ko. Sebijik la macam orang beranak. Bezanya orang beranak keluar baby. Aku? Keluar cyst seketul. Hahahah..Memang aku dah sihat sekarang. Alhamdulillah dari segi luaran tu memang nampak sihat. Tapi dari segi dalaman aku pun tak tahu nak komen macam mana. Yang orang2 sekeliling aku ni memang prihatin duk nasihat "jangan angkat benda2 berat....jangan angkat benda berat..jangan buat keje kasar.. bla bla bla"... tapii....

Bila aku dah kembali masuk lab minggu depan, dengan keadaan lab macam tu.. cuba ko bagi tahu aku, macam mana aku nak bekerja tanpa menggunakan beban? Tanpa daya melampau? Dengan sopan santun? Think! Think! Adehhh...So, bagi aku ni dugaan dan cabaran buat aku dalam process aku buat phd ni. Masa berjalan.. Dan aku hanya mampu cuba yang terbaik. InsyaAllah... Aku cuba apa yang aku mampu. Moga-moga.



Sunday, October 28, 2012

Pengisian petang yang tidak terisi. Hampa!!!



Assalamualaikum




Lepak petang2 kat beranda rumah sambil bawak netbook letak atas riba dan juga lab book dengan harapan slide presentation ni akan terisi. Tapi hampeh. Benda semua dah ada depan mata, tinggal taip je. Tapi kenapa la susah betul melawan hasutan syaitan melawan nafsu malas ni. Allahuakbar. Aku ni balik UPM esok2 tunggu nak present je. Hakikat sebenarnya aku ketakutan sekarang. Tapi zahirnya nampak aku relaks. Hanya Allah yang tahu betapa gusarnya gundah gulana di dalam jiwa. Chewahh.. Tapi betul weh.. Moga Allah permudahkan segala urusan aku.. Amin..

Sekarang hari pun dah gelap. Sekian!

Saturday, October 27, 2012

Yang ni masih setia dengan aku..


Assalamuaikum

First time berblogging via phone. Walaupun dah lama giler aku beli 4s ni, tapi baru hari ni aku aku berjaya berblogging via phone. Jangan silap faham, maksud berjaya tu bukan bermaksud sebelum ni aku cuba2 tak dapat. Tapi maksud berjaya tu maknanya sebelum ni aku tak cuba langsung. Muahahaha. Sebab aku ni buat apa2 mesti ikut mood. If mood tak datang, datang la ribut petir pun, memang tak 'gegih'. But if mood datang, tak payah pujuk2.. terus on. Like tonight, mood berblogging muncul tanpa diundang, install app ip.. terus menaip ;") So maksud berjaya tu boleh ditafsirkan bagai berjaya ubah mood. Whateverrr...

Aku sekarang ni ada kat kampung. Sapa2 yang folo aku kat fb pasti tau awat aku stay lama bebenor kat kampung. Tak payah citer la pasal operation tu, dah lapuk dah. Aku pun malas nak story. Ni aku bosan2 jer ni sebab tu mood berblogging mai balik kot.

Syok stay kat kampung time cenggini. Maksud aku musim hujan kan. Tengkujuh. Syok wooo. Hujan.. Sejukk. Syahdu. Mula la nak menggelamun. Tenung air hujan, tengok pokok-pokok, hadap orang lalu lalang atas jalan raya. Sebut pasal pokok, gambar pokok kat bawah ni adalah satu2 nya pokok yang aku tanam dan masih hidup dan setia dengan aku.





Pokok ni nama apa ntah mana aku tau. Aku ni main tanam je (dalam 4,5 tahun lepas kot). Well, memang hobi aku menanam. Tak percaya? Tau ramai yang tak percaya bila aku cakap aku ni suka menanam. Suka tauuu..Dah lama dah. Sejak zaman sekolah menengah lagi dah. Zahirnya orang tengok aku ni jenis yang suka shopping2, suka melawa, suka gedik2. Oh sungguh tidak tepat. (betul juga sebenarnya, tapi bukan 100% diri aku). Di akui aku ni malas bab2 kerja dalam rumah..tapi bab2 kerja2 luar rumah like bercucuk tanam ni aku sukaaaaa. Dulu, aku dengan cangkul memang tak dapat nak dipisahkan. Asal petang je, mesti pegang cangkul. Petang jer, pegang cangkul. Dah banyak jenis pokok aku tanam like sayur2, mempelam, nanas, jambu..macam2 lagi la. (Pokok bunga? Sorryyy!! Not my type).Tapi sayang seribu kali sayang. Pokok2 yang aku tanam hanya hidup subur if aku ada dan belai depa je. Yer la hari2 aku siram, taruk baja, gemburkan tanah dan termasuk jugak bercakap2 dengan depa ni. Yerrr, kita mesti bercakap dengan pokok, biar dia tahu kita sayang dia. Alaa, macam korang bercakap dengan kucing..sama je, makhluk Allah jugak. Tapi hidup aku ni banyak tak menetap kat kampung. Bahkan banyak merantau ke KL dari stay kat kampung. Maklum la, asyik belajar je tak habis2. Lepas diploma, sambung degree, then sambung master. Tak cukup dengan master, sambung phd plak. Macam mana mau stay kat kampung. Cuba ko cakap?? Susah tau. So bila banyak merantau ni, tak stay dengan pokok2 kesayangan aku tu, tak belai depa mula la depa merajuk. Dan akhirnya lepas satu2 mati menyembah bumi. Sedih tau. Serious sedih. Yang satu2 nya still setia dengan aku yang ni je la. InsyaAllah lepas habis phd nanti, aku akan kembali menanam. InsyaAllah..



Sekian!



Friday, October 26, 2012

Kembali berblogging???


Assalamualaikum....





Tiba-tiba teringin nak kembali berblogging. Aku rasa aku tau kenapa. Tak lain tak bukan sbb aku bosan duk kat kampung ni. Tapi agak-agaknya sampai bila aku akan terus berblogging? Susah betul nak istiqamah dalam blogging world ni. Nak nak bila aku dah kembali masuk lab esok-esok..Harammm rasanya. Tengok la macam mana...^____^