Friday, February 27, 2009

Bad service at Pizza Hut Giant Terengganu..



Today me n my family went dining at Pizza Hut Giant Trg..Alkisahnya, nak mkn pizza kat Ziq Bakery, unfortunately ziq tutup ari ni..Jumaat kan... Most kedai tutup ari ni..Then di sebabkan, selera ni x tertahan nak mkn pizza, we went to Pizza Hut instead. So, we happily walked to find a places to be seated. There was a lot of tables unoccupied, but however there are still leftover plates around. Then, bila dah dpt table, we waited for someone to attend us. Agak lama aku menunggu baru ada waiter dtg..2 pun bila 3,4 kali angkat tangan..meja pun x berlap lg time tuh..Then, i asked him to clear all the mess, baru ambik order...i tanya apa yg terbaru kat pizza ekk? (Ekceli, I ni jarang yg amat mkn fast food, so x tahu apa yg latest..Ari ni ni baru tetiba rasa nak mkn pizza)...Tp punya lah bengap mamat 2, bila i tanya pizza terbaru blh x tahu, then pegi tanya kawan dia..lawak plak aku rasa..Padahal pizza terbaru ada je dlm menu..Then, no hal lah yg 2...Cuma yg buat aku penat, punya lah lama menunggu pizza siap..Janji 17 min..as usual lah kan..tp hampir stgh jam baru siap...2 pun bila I gesa depa2 ni...hampeh sungguh...

Satu hal lg...bila pizza dah siap, there was no spoon, knife n fork..I mean how am i suppose to eat without cutleries right?...And also no plate..Aiyaaaa..apa punya service ni...It's not the right way to entertain customer. Eventho I ni food technologist, I ada bau2 bacang jugak ngan food service tau..hehe...Bila I asked them for the plate n cutleries baru lah terhegeh-hegeh nak ambik..Nasib baik lah pizza ok..sejuk sket hati..(atau mmg dah kempunan sgt time tuh)..Sambil2 mkn tuh, I perhati service diorang ni mmg lah lembab ayam...Kadang2 sakit hati tgk..Not even me actually, there was also one customer (foreigner i think) suddenly become mad because nobody come to entertain her.. Dia bangun n marah2 dgn nada yg kuat kat pelayan2 tuh..padan muka...ambik ko..layan lg foreigner mcm tuh..then foreigner tu cabut...


To me..I dont think i'll ever go back to eat at this kind of places again..Klu nak mkn sgt g kat pizza hut kat town lah kot..rasa2nya service ok sket kat c2.. This is by far the most terrible service that i have seen in food and beverages industry..


P/s: Sbnrnya aku nak complaint kat direct to pizza hut website customer complaint...tp aku tekan2 x jumpa bhg customer complaint..alih2, aku complaint kat blog aku sendiri..hahah..xper lah..at least...diluahkan..


Saturday, February 21, 2009

I have cysts in my stomach...



Have come across with the word cysts? Sure kan...Cysts can cause u endometriosis..What is endometriosis??? Endometriosis is......................sila google sendiri ye..hehe..nanti klu aku citer pun, sama gak ngan apa yg googgle explain..Apa yg I nak bg tau kat sini, td i pergi jumpa doc lps buat amal kat umt (menyibuk je sbnrnya)...Dah lama niat dihati ni nak g check doc sbb everymonth mmg suffer giler ngan period pain..then td baru ada chance g klinik..


The doc said that I have cyts...mula2 terkejut gak...Cysts!!!Can cysts lead to fibroid or even worst?? Mintak dijauhkan..OMG..But luckily, syukur alhamdulillah, doc said cysts is not considered as a fibroid, and the cysts that i have just a very minor one..Bila pikir2 balik, no wonder lah I've been suuffered a very severe pelvic pain everymonth bila period...Then i jugak terpikir, if I ni dikategorikan as minor, then how about yg major??Yg dikategorikan teruk??Mesti suffer giler kan...X leh bayang mcm mana.. Yg I rasa tiap2 bulan ni pun dah cukup menyeksakan...

Scanning image of the cysts...yg doc tanda bulat2 tu...Sbnrnya aku x paham aka x nampak apa2 pun..bg aku nampak sama je...aku just angguk2 je..hehe


Bila doc ckp, yg cysts I ni just biasa2 je..I tarik nafas lega...SYukur...Then the doc gave me Pil hormones in order to get rid of those cysts..Dgn izin Allah, dr ckp cysts akan hilang dgn consume pil hormones. I have to consume everyday continuosly for about 4 months. 2 tablets averyday..Gosh...Jgn skip even one day..adeh la...kena disiplin..

The best part regarding my scanning image 2, doc ckp my ovari, uterus and my pundi kencing terletak ngan cantiknya..and also she said telur2 I terletak ngan molek..wakakaka...lawak je ayat doc tuh...apa2 pun syukur...

But, yg x best nyer..i heard that pil hormones can gain body weight...ADEHHHH...bersusah payah aku reduce weight ni...x kan kerana pil hormones ni badan akan naik balik...Arrghhh..aku x percaya semua ni...Yg aku percaya pil hormones can increase our appetite...not because of the pil hormone itself yg akan gain lemak dlm badan...So, if regarding appetite, so dont ever forget the word dicipline..To me, it's all about dicipline on how we control ourselves towards food..I believe in myself..I believe HERBALIFE..chewahhh...


Wednesday, February 18, 2009

Meeting! Meeting

Semlm ada meeting..Waaaaa!!!!!! x sanggup aku nak story mory pasal meeting nih...X sangka jd cam ni...Waaaaaa!!!!!!..betul ke ni...still x leh terima hakikat...

Saturday, February 14, 2009

Makan lg!!!

Yesterday i asked my friend Rosma out for having lunch. Sbnrnya time tu dah kul 5 ttp memandangkan i bangun lewat, so 2nd heavy meal of the day still consider as lunch kan...hahahah (at least for me)..Remember what I've said at my HL blog...Bfast (HL)--->Lunch (colored meal)---->Dinner (HL). So, eventho my watch pointing at 5 pm, it still considered as lunch for me..Back to my story..I ajak Rosma mkn2 kat area2 rumah je..skali dia ajak p Noodle Station..huhu...Memandangkan I x pernah merasa lg kat sana, I on je wpun ramai yg ckp x sedap...Apa salahnya mencuba kan...So bersiap2 ala2 kadar, p town dah lewat ptg..hehe...


Sampai sana I order apa ntah nama dia..something spicy..Rosma order Noodle Tomyam..Dan rasanya....Hampeh...mmg betullah kata org...mmg X SEDAP langsung...Yg i punya mcm meggi curry je..sedap lg meggi aku buat kat umah...Rosma punya pun hampeh...tomyam x kau..manis je labih..tertumpah gula kot..conclusion nyer...dua2 x best..hahaha...But, luckily i tried this as appertizer...



Nasib baiklah order ni...rasanya sedapp..sejuk sket hati..


Ni lah my best buddy ever..Rosma...Klu dia ni kawen, x tau lah ngan sapa lg aku nak merendet kat kg nih..hehe...Ada sorang lg, tp dah jd bisnes woman..bz bebenor..sejak aku balik kg ni, skalipun x nampak lg btg idung dia...


Aku pun x lupa bergambar...naper lah tdung aku senget benget tuh...aisehh



U know what the best part mkn2 kali ni? Wpun rasanya xsdap, tp yg bestnya ada org blanja..hehe..syok2..Sbnrnya, time mkn2 tuh, rosma's sister and her friend also went there..Kami x rancang pun, tp tetiba Kak Ja and Kak Adda muncul..X mkn sekali pun..duk meja asing2...baru syok nak bergosip..hahaha..Alih2 time nak byr dah ada org bayarkan..X tahu lah either Kak Ja or Kak Adda..Apa2 pun thanks to both of u..syok tul ada org blanja..sapa x syok kan??..hehe. Lps maghrib baru balik umah...maklumlah dua2 x leh solat...so...boleh lah miss maghrib...syok tul..hehe


p/s: Rosma weh...Adakah mg koho cun leni or camera aku yg mengecunkan mg??


PENYU OH PENYU

Sambil tggu my friends b4 having our lunch kamis lepas..i sempat snap bbrp pic...Kebetulan ada program apa ntah...Tajuk nyer lebih kurang cam ni...Lets save our turtles(yer kot)..I tertarik ngan replica penyu yang ada kat c2...sempat snap kepala penyu..hahaha





Ramai yang geli tgk pic kepala penyu ni...Aku pun sama..hehe

Program ni meyeru org ramai supaya menyelamatkan penyu dan avoid makan telur penyu..Nasib baik aku x makan telur penyu...So, people out there, pls save our environment..salah satunya dengan tidak makan telur penyu..hahah..sempat bg ceramah kat sini. Then, after that, lps kawan i sampai, we headed to mkn2...dan untuk ke berapa kali ntah, mkn kat Ziq bakery lg...dah x tau nak p mkn mana..For our main course, three of us makan spaghetti meatball cam biasa..But b4 that, we had these as our appetizer...

Ni pun as a appertizer..Kiwi Flan...I sookaa




Sempat lg mencedok bread pudding kawan...mmg kenyang x hengattt


Kesudahannya, spaghetti meatball x mampu tuk dihabiskan..muahahaha...


Wednesday, February 11, 2009

Nyum..nyum..nyum

Adakah gambarajah diatas menggugat keimanan anda???hahahah..So do I..ermm..tetiba tingin nak makan benda alah ni lagi..nak kena ke Ziq Bakery lagi lah nampak gayanya...huhu

ermmm...


Apa nak buat sabtu ni ekk..hari ni baru rabu dah pikir nak jenjalan ari sabtu...xper lah..kita kena well plan...hahah..tp nak g mana lah sgt trg ni...Tolonglah Terengganu..at least satu je mall..kata dah naik bandaraya..xkan satu mall pun xde...tension sehhh...JJ pun jadi lah..daripada xde langsung...plssss..nak p mana ni???


Tuesday, February 10, 2009

PP N MC...???

Any idea apa itu PP and MC???Guess what??


Sbnrnya xdak apa2 pun...PP stand for Period Pain and MC stand for MC lah..hahaha..If ada PP mesti ada MC kan (at least for people like me)..Arrghhh...i got period pain today..Almost everymonth i have to face this painfull situation. Not just almost, to be more acccurate it is everymonth!!!yes exactly..The situation only difffer either i just have to meringkuk-ringkuk atas katil dgn tangan dan kaki terketar2 (wajib pakai sock) dan selimut tebal2 or become worst which end up with vomit..Bila dah muntah baru lega...setakat ni x pernah pengsan lg la...But it's really painful..if u ask me, sakit apa yg paling sakit...yes, i would say it is senggugut..sakit nak beranak aku x leh include lah sbb aku x pernah beranak...klu x senang la aku nak compare kat sini..hehe..Well, maybe some of u would say org lain pun kena senggugut gak..So, how do u know sakit yg i rasa ni sama mcm yg u all rasa...To me, hanya org yg ada kronik senggugut sahaja know how to explain..I tulis cam ni bkn apa, because ada yg pernah tanya kat I; Sakit sgt ke? or Jgn makan ubat, nanti sakit sket je dah bergantung pd ubat...well, if i x mkn ubat nak angkat ke aku klu aku pengsan..yg jenis x kronik blh la ckp mcm 2..cuba rasa skali..huh...

Back to my story...(hehe, pnjg kan membebel?)..so td i pegi klinik ambik MC...huhu..so kengkawan semua if one day dlm sebulan i lesap tetiba, means i PP lah 2...So, mcm mana nak cure ekk?Pls dont say the only ubat is i have to get married coz klu ubat ni ada jual kat klinik or pasar mlm senang la plak aku g beli...ni x dak..jgn suh cari ubat jenis cam ni...huhu..I igt i nak g pakar sakit puan la...nak check betul2 takut ada something wrong ke..bimbang gak...kat mana woman specialist kat trg ni ekk???Sbnrnya dah lama nak g check...tp biasa lah, bila tiba time sakit, baru teringat nak g jumpa dr..So, hopefully, this month i blh curik2 masa yg x berapa bz g check dr....huhu.

Sunday, February 8, 2009

Punch card! punch card!

Pagi ni im late...dah start dah aku ni!!!x leh jd ni...kena igt balik my 2009 resolution...Salah satu my azam is have to wake up early and no red ink kat punch card...but..today im late...so i x punch td......No red kan...so..klu dah lambat, x punch means no red lah kan...??hihihi...sbrnya i never understand punch card system for tutor like me..Some say it's not compulsory for tutor to punch...but if so, kenapa mesti ada punch card kan???But, when i selidik other tutor or felo cards, terkejut sehhh....mmg betul lah ckp2 org..tutor or felo x wajib...sbb ada tutor yg just punch time nak balik, ada yg selang sehari, ada yg time pagi je...ish..ish..ish...Kiranya, aku ni dikira bagus sgttt..sbb my card penuh (except for today) and no red at all...heheh..bior lah..aku nak puji diri sendiri..hahaha...

The reason why i rajin sgt this year hanyalah kerana i nak ubah perangai...menjadi lebih active..x nak bangun lewat mcm keje tahun2 sblm ni..so, i syukur sgt ada punch card, eventho the system is not wajib for me, but i try my best untuk tidak memerahkan my card....then i akan jd pekerja yg berdidekasi....yeehaaaa...


p/s: Tp igt...i just mention berdedikasi untuk dtg punch card...so belum tentu i berdedikasi sepanjang waktu berkerja...hahahahha...thats not include in my 2009 resolution..Klu bos aku baca ni, habis lahhhh


Saturday, February 7, 2009

Kilat mayakkk!!!

Ari ni my myvi berseri2.sungguh berkilat..org trg kata, KILAT MAYAKKK..setelah satu bulan lebih tidak tidak dibelai2..akhirnya ari ni i menggagahkan diri pergi car wash..selama ni aku basuh sendiri jer kat umah (rajin kan i..hehhe)..Sukanya hati tgk kete bersih dan kemas...baru rasa tenteram...chewahhh...selama ni bukan x tenteram, tp mcm ada jer yg x kena...Bak kata my mother, klu nak tgk rumah seseorang bersih ke x, lihat dulu ketenyer....hahaha..ntah iyer ke x , x tau lah..lantak lah...tp mcm ada kebenarannya...

Kan best klu hari2 kete bersih cam ni..baru semangat..

Sbnrya ari ni dikira mcm aktif jugak lah...sbb masa i terisi..xde lah terjelepok dpn tv je...starting ngan aerobic pada pagi hari (x pernah2 aku g aerobic pagi2)...Then balik 2, singgah car wash..then ptg, i g wak facial...lama nor x wak facial sejak2 balik kg ni...today baru ada kesempatan...baru lah rasa wajah i ni licin sket..cheewahh...klu x mcm kulit apa je.....so..as a conclusion..i enjoy sgt today coz i did something yg berfaedah..i x suka hari2 i berlalu begitu sahaja tanpa action...

Friday, February 6, 2009

Akhirnya...aku berjaya bukak maybank acc

Fuhhh...mcm2 dugaan nak bukak maybank acc ni...Ntah le...mcm2 hal tiba2 muncul...dah le susah nak g maybank ni..maklumlah weekdays i keje..so mengharapkan ari sabtu je sbb depa bukak sampai 12.15 ptg..tp alhamdulillah, semlm, i manage to settle everything..Klu ikutkan, semlm adalah kali ke tiga masuk maybank baru berjaya buat..2 pun dengan pelbagai halangan..First time i try nak bukak maybank acc ni was 3 weeks ago...dah elok masuk maybank, ambik no semua, then tiba my turn...offline pulak...cinabeng tull...penat aku tggu...2nd time was 2 weeks ago, ari sabtu..depa ckp tutup kul 12.15..so aku g lah kul 11..kul 11.15 sampai sana...tup2 sampai, depa dah x benarkan aku bukak acc...reasonnya dah ramai org...klu dibenarkan, bank x dapat tutp kul 12.15..hampeh sungguh...then semlm...baru lah ok..2 pun curi2 waktu opis hour..satu jam lebih duk dlm bank menunggu turn..tiba time nak masukkan duit dlm acc (system skrg dah lain ekk..kena masukkan sendiri duit dlm acc kat atm..bukan kat counter dah...pelik tul)..g atm, security plak tgh duk jaga x bg masuk sbb duit tengah dimasukkan..aduh la...hampir stgh jam menunggu...then..bila dah berjaya masukkan duit...alhamdulillah..i dah dpt card maybank...syukran2...susah tul...

Bowling yang Boring!!!

Huhu..cam apa ke kan tajuk n3 ni ..neway, i just want to express my feeling towards bowling tournament last few days...ntah le...aku rasa boring je...maybe sbb aku join fac org lain...so, x kenal rapat sgt ngan depa2 semua..bukan setakat x rapat, mmg xkenal pun..yang aku kenal geng2 aku je la...geng2 felo...Dioranglah yg ajak aku..so, my expectation blh la berkenalan (bukan berkenalan dlm erti kata lain yer!!) dengan warga fac lain...ataupun senang citer, mengeratkan silaturrahim la...tp, bila dah disana hambar je rasa, each group buat hal masing2..mcm x bercampur sgt...Tp,silap aku jugak lah kot x beramah mesra ngan diorang..sy ni pemalu org nyer..hehe..ataupun maybe fac FST ni besar sgt...maybe kot...Alah...dah namanya pun aku join fac org lain, kena terima je lah kan..


However, i did have some fun with my frenz-ja, nini n sue...sempatlah gedik2 posing sket...Bowlingnyer ntah kemana, posing je lebih..tiba my turn, asyik longkang je...aku ni mmg xde bakat bowling tul lah...rasanya, klu dikira totol mark each group yg ada mlm 2, maybe my group was the lowest..hahahah..Here the pic taken during tournament:







Aksi beberapa org jaguh.............................................longkang!!!



Sempat posing walau di mana jua...




B4 balik umah, sempat singgah kedai pekena tomyam seafood...tomyam penuh ngan udang..sotong sekor pun x dak...agaknya kedai ni terlebih udang kot..

Tuesday, February 3, 2009

Bowling!Bowling...

Yuhuuuuu...Mlm esok ada lawan2 bowling. Main kat Diman. I dont even know what is Diman stand for?Kat stadium Sultan Mizan 2 la....yg dibina khas untuk SUKMA tahun lps...Aku still x jejak kaki lagi kat sana...so, ada org ajak ni apa lg.....layannnnnnn....lagipun dah lama x main bowling..Last main kat Warta Bangi last year with all my housemate and neighbourmate..sama2 kita menjadi juara longkang..yeehaaaa....

Sunday, February 1, 2009

Sabtu - Hari untuk menyelesaikan apa yg x selesai

Last saturday my sister and i went to town to settle down everything. Nak upgrade streamyx lah, nak terminate maxis bb lah, nak bukak acc maybank lah and many more..Tp at last end up hanya dengan upgrade streamyx...reasonnya, coz its already too late..ari sabtu kan...trg cuti.. ada yg bukak separuh hari..itu lah, sapa suh bgun lewat..tp klu bukan ari sabtu n jumaat x bgun lewat, ari apa lg kan??..ari lain keje..hehe...tp ok lah kan..at least ada lah benda yg di settlekan..walaupun satu je.. Then, after upgrade streamyx, we went to Ziq bakery (again)to have our lunch..Love this place so much coz it serve variety of foodies that satisy my appetite..xde lah mcm kedai2 lain kat trg ni...ada lah kelainan sket...so, my sister and i try these...




Lasagna for me...sedap yg amat..mau cuba lg



Ziq Prawn Bruschetta- pun sedap..rangup and ada garlic taste




And Spaghetti meat ball for my sister...also yummylicious... Sedap sgtt berbanding spaghetti lain yg aku pernah try..maybe sbb they use homemade meatball and sauce..syok!syok!