Wednesday, April 23, 2014

Slim dengan Omega Guard dan Herblax shaklee






Assalamualaikum...

Kat sini aku nak story sini mcm mana aku agak struggle sikit nak slim a wayy before nak kawen dulu..Maksud aku dalam 2 bulan sebelum kawen. Maklumlah nak pakai baju pengantin...Dan aku target, aku tak nak pakai korset/girdle atau sewaktu dengannya masa wedding day..

Memanglah aku bukan target nak turunkan 20 kilo...10 kilo pun tak...dan aku pun tak tahu nak turunkan berapa kilo... Yang aku tahu aku tak selesa dengan badan aku waktu tu. Sesiapa yg jenis prihatin dengan badan sendiri pasti paham maksud aku ni. Mau tak selesa, time tu tgh galak berdating dgn Mr. Zheng, makannnn je kejenya..Dia tu pulak mmg jenis species hantu raya, segala mak nenek dia telan.Dengan aku2 pun turut melantak. Memang badan naik. Boleh rasa wpun tak timbang.

Mungkin korang akan ckp aku dah kurus..Korang tgk kut fb memang lah..kene pulak angle positive, slim je memanjang, tp sapa2 yg tgk aku real live tahu lah yg aku nampak makin berisi. Nak2 housemate aku waktu tu. asyik kene perli je dgn ... Hehe

So, aku perlu bertindak.. Memang aku agak 'pakar' dlm penurunan berat badan. Maksud pakar tu sblm2 ni aku just perlu bersenam and amalkan good eating habit je. For sure can. Cuma ambik masa je.. Kadang2 sebulan aku turun sekilo dua seperti saranan pakar2 diet yg profesional. Dan aku x kisah jenis turun sekilo dua je dlm sebulan, malah aku enjoy turun berat badan style gitu.

Tapiiii...time tu..maksud aku 2 bulan sebelum wedding day boleh dikategorikan waktu kritikal. Sangat kritikal! Kiranya special case la. Aku perlu cepat (wedding day ko). Aku perlu lakukan sesuatu so that impian x nak pakai korset tercapai. Waktu tu mmg aku x boleh nak amalkan good eating habit sgt memandangkan asyik keluar makan je dgn Mr. Zheng (org tgh angau kan). Even bersenam pun tapi sbb makan tak jaga tak jadi jugak. Hanya boleh maintain (or worst naik berat). Nak turun berat dgn keadaan waktu tu agak mustahil (i know well my own body). So, aku perlukan sesuatu to burn out the calorie. I mean i need something to immediately burn apa yg aku makan..speed up the process...tak mo simpan2 dlm badan. Tak mo jd lemak tepu..makan-burn-buang terus-habis citer. Lemak tepu kita buang dgn cara bersenam.

So apa yg aku buattt.....Yess, aku ambik omega guard and herblax shaklee (sometimes lecithin). Yesss, mmg ini yg aku ambik. Maybe ada yg tanya kenapa x ambik product yg boleh turunkan berat 40 kg dlm seminggu tu?? Sorry sket arrr...Thats not me! Produk2 yg bukan under lab testing ni sebelah mata pun aku x pandang. I am food technologist hokeyy (okey berlagak..hahha). Aku bukan dambakan product yg boleh slim cepat.. Tp slim in a correct way. Wpun aku kesuntukan masa waktu tu, tp tu bukan alasan aku rembat je mana2 product punggung lentik kat pasaran. Aku hanya perlukan produk yg burn terus lemak yg aku makan dan buang. (sbb aku x boleh nak amalkan good diet time tu). Yang selebihnya aku boleh bersenam.. Harap uols boleh paham apa yg iolss terangkan ni yer...

So, mmg omega guard dgn herblax ni x sia2 aku laburkan duit. (bukan mehelll punnn)..Senaman?? Memang senaman aku tak tinggal. Mcm aku mention byk kali sblm ni. Aku ni, ambik produk ke tak ambik ke, bersenam mmg aku tetap bersenam. Mmg agak aggresive lah aku bersenam time tu. Treadmill, squash, aerobic, stepboard, belly dancing bla bla bla...semua benda aku tibai...asalkan lemak tepu aku cair. Bahgian lemak yg baru masuk kita serahkan kat omega dgn herblax. 2 bulan sebelum kawen mmg aku pulun habis2..Formulanya hanya omega guard+herblax+exercise. Diet?? Ni kali ke 40 aku ckp, mmg aku xleh diet sbb aku berdamping dgn hantu raya...hahah.. Sapa2 yg folo fb aku right before kawen ari tu tau lah mcm mana aku melantak. Mmg NO DIET. Kelaut! Klu aku diet time tu maybe 10 kilo lg aku boleh turun berat. So, korang jgn folo aku bab diet kelaut tu...

Result??? Wallahhh, mmg menakjubkan.. Tp pls jgn tanya aku berapa berat aku turun.. Mmg aku x tau..sbb aku x timbang (aku penakut naik atas penimbang) Yang aku tau....yesss, I dont need to wear korset on my wedding day.. Malahhh, my wedding dress terpaksa tailor bukak jahitan...kecikkan!!! kecikkan bykkkk plak tu..boleh berdiri, berjalan, duduk dgn yakin on my wedding day...Dan aku tersenyum bangga sbb usaha aku berjaya...kihkih...so, thats my story...kpd yg duk tanya2 aku mcm mana nak slim...it works on me..maybe works on u too...yg penting usaha!


So, kepada uolss yang nak order shaklee product dgn moi, boleh pm moi atau whatspp je terus. Senang!. No No fon moi : 0183581121.

Monday, April 14, 2014

Kuew teow goreng


Assalamualaikum...

Just nak bg tahu hari ni  masak kuew teow goreng for breakfast. Jarang masak bfast cenggini. Biasanya aku telan oat, cereal or cinch shaklee je.. Tp today disbb ujung minggu, so masak lah kita untuk encik suami aka Mr. Zheng..

Green tea jgn lupa minum tau. At least dpt buang balik lemak2 yg selamat dah di telan. Tak de lah nak berkumpul je dalam badan tu..

So, sapa2 berminat nak order yunnan tea (green/red) dr moi.. Boleh whatspp moi naa.. 0183581121.. Terima kasih..

Thursday, April 10, 2014

Blog update???


Assalamualaikum...

Betul ke tindakan aku update blog ni? Aku tak yakin aku boleh istiqhomah lagi. Selalunya janji memang tinggal janji. Tapi entah angin apa menyerang, rasa nak update blog. Tapi mungkin jugak sbb aku tiba2 ada spirit nak promote puerh tea aku. Kann????? Hahhaa.. Pecoh borr..


Sebenarnya perasaan nak update blog tu mmg ada. Tapi tak ada pemangkin. Mmg bab hapdet-menghapdet ni nak kene ada something yg boleh trigger kita bertindak. Dalam kes aku ni bila dah nampak yunnan tea yg aku jual tu ada demand je, mula lah gatal tangan nak update kan. Konon nok promote yunnan tea aku tu tru blog ni.. Tp bukan promote yunnan tea ajer lah, niat nak update life tu ada jugak tertanam. Mcm aku ckp, yunnan tea ni as pemangkin. Elok lah tu dari tak ada langsung kan. Kan?? Tapi aku tak tahu la sampai bila boleh buat secara nekad ni. Biasanya separuh jalan je. Ermm.. Susah!


              
Btw, sebut pasal life, kadang2 aku masih mcm tak percaya je aku kawen dgn apek ni? Seriously! Tak percaya aku dah jadi isteri orang. Walaupun dah hampir 3 bulan aku jadi isteri orang, tapi perasaan tak percaya tu masih datang kadang2. Maybe lama sgt aku membujang. Sempat pegang title andartu kejap. Alih2 jodoh datang tiba2. Dengan orang yg tak disangka2 plak tu. Berlainan bangsa plak tu. Dah la berlainan bangsa, negara pun lain. Inilah yang dinamakan jodoh. Bila Allah dah tetapkan, duduk kutub utara pun blh bertemu. Semuanya atas kuasa Allah..

Tapi memang weh.. Seriously dulu mcm pernah la terlintas aku ni tak kan kawen. Sebab terasa jodoh aku berat sangat. Tapi bila datang je perasaan tu cepat2 aku tepis. Jgn dilayan perasaan negetif. Tapi mmg ada. Igtkan title cikceriberi tu aku akan pegang sampai bila2. Huhu. Dan aku dah bersedia tuk redha. Rupanya planning Allah maha dasyat. Sungguh aku terkejut dgn perancangan Allah. Indah!! One day aku rasa nak story je perjalanan aku bertemu jodoh. Moga boleh dijadikan panduan buat bujang2 di luar sana. InsyaaAllah.

Rasanya url blog ni dah patut kene tukar kot. Aku skrg bukan cik lagi. Aku sekarang sudah Mrs. Zheng!!! Hahaha

Alhamdulillah

About tea, sesiapa berminat dgn original yunnan tea (atau lebih dikenali puerh tea di yunnan), samada green tea atau red tea, boleh contact/whatspp moi at 0183581121. Atau kalau nak jenguk2 dulu boleh add instagram moi (ccb11) atau terus ke fb page moi :


Sebarang pertanyaan boleh lah tanya kat sana yer.. Terima kasih
^____^







Menulis


Nak kembali menulis boleh??? Susahnya nak istiqhomah dgn berblogging.. Huhu

Tuesday, January 22, 2013

Berfikir



Assalamualaikum...




Ni kawan aku yang belum Islam datang dari Thailland yang paling aku rapat kat UPM ni. In fact,  memang aku kat sini dikelilingi kawan2 belum Islam. Yang Islam ramai jugak tapi mostly from Nigeria, Libya, Iran dan sewaktu dengannya. (Postgrade kan..klu undergrade tu different story la). Kalau nak di kira yang beragama Islam dan berbangsa Melayu species aku ni berapa ketul lah sangat. Boleh dibilang dengan jari termasuklah aku. Aku bersyukur sangat berpeluang mingle dengan depa2 ni. Terbukak minda aku rasanya. Sebab sebelum ni, aku dimomokkan dengan pelbagai andaian dan tafsiran about depa2 ni. Esp Chinese. Tapi bila aku berkawan dengan dorang, ok jer. Tak de masalah pun (ataupun aku yang jenis lucky??) Malah 'situasi berkawan' tu jauh lebih baik dari situasi berkawan dengan bangsa yang sama dengan aku ni. Situasi tu boleh dikategorikan dalam pelbagai aspek la. 


Salah satunya dari segi attitude. Yang ni memang tak boleh nak challenge la. Rajin, soft spoken, tolong menolong memang buat aku terlopong. Terlopong sebab bagi aku depa ni bawak attitude apa yang Islam ajar, cuma akidah ajer yang masih terpesong. 


Contoh macam kawan aku ni. Ada satu hari tu time aku jalan2 dengan dia kat mall sambil pegang2 tangan (biasa la kan, pompuan jalan2 memang suka pimpin tangan), then terdetik aku nak menanya dia:


Me: Mod (her name), do u holding your hand like this when u walk with your boyfriend? (Bf dia kat siam)
Her: NOoooo..never..
Me: Why not? He is your boyfriend (saja nak menduga).
Her: It's not nice.. Not good. We are not married yer. I think it's not nice to touch each other when u are still couple. Looking not good naaa...


See..dan aku hanya tersenyum. Moga Allah beri dia petunjuk suatu masa nanti. Insyaa Allah.

Sekian.





Sunday, January 13, 2013

Bebelan Ahad




Assalamualaikum






Baru ingat nak pakai balik baju ni hari ni. Baju ni aku pakai sekali je tahun lepas. Pas tu terus landing masuk gobok tak sentuh2. Kesian pulak aku nengoknya. Haruslah dipakai lagi untuk buang rasa bersalah. Baju2 stok gini takde la aku nak pakai masuk lab. Ni stok baju masuk mall je ni. So, bila dah jarang masuk mall gini la jadinya. Jadi pekasam dalam gobok. Now aku dah tak beli dah baju2 cenggini. Sebab aku tau aku tak pakai. Baju aku sekarang memang stok baju masuk lab je. Boleh dipakai selalu. Cehh gitew. Yer la kalau aku pakai baju cam kat atas ni masuk faculty konpem orang pandang semacam. Nak melawa tak kene tempat!


Btw,  aku sepatutnya hari ni kluar jenjalan dengan kawan lama aku. Set date hari ni nak jumpa tapi terpaksa tunda lagi (dah 2 kali tunda, masing2 ada je busy nyer)..Hari ni tunda coz aku period. Eh period pun cancel jalan2 ke? Of course la nanti kan kalau  perut aku meragam dalam mall tu tak ke haru. Tak mo aku ambik risiko. Lagi pun kalau period konpem tak selesa nak borak2, lepak2, makan2..Asyik menggelisah serba tak kena jer tak ubah macam tengah gian dadah. Betul! Kalau korang yang species macam aku ni mesti paham macam mana rasa kan. Kalau jenis period tak affect apa2 tu, maka bersyukurlah! 


So, tak nak la aku melayan kawan aku dalam keadaan tak seperti macam tu. Dah la lama giler tak jumpa. Dalam 7 tahun kot. Sekali jumpa mata tengah merah. Konpem dia ingat aku tengah ketagihan. Tapi ntah bila la boleh jumpa balik kawan aku ni. Dah la wednesday ni dia nak fly balik Ostolia dah. Husband dia mat selleh youuu.. Jeles aku. 


Tapi aku lega plus syukur sejak aku berubat dengan pak abu lepas aku opret tempoh hari senggugut aku dah berkurang. Tak de dah aksi drama guling2 atas katil sampai 4 5 jam. Tak de dah sampai sakit perut sampai muntah2 bagai. Nanti la yer kalau ada masa aku story pasal perubatan alternative aku dengan pak abu ni (kalau those yang follow aku kat fb tau la sapa pak abu ni). Tu kalau aku ingat la..hehe


So, melepak la aku kat rumah hari ni. Tp plan nak jugak kluar Aeon jap lagi. Nak pi beli salmon. Salmon kat giant sebelah umah aku ni tak semengah aku nengoknyer. Tak selera aku nak masak. Pucat lesi. Terpaksa la aku menapak kat Aeon jugak. Tengok la macam mana nanti. Kalau aku rajin pegi la. Sekian.






Saturday, January 12, 2013

Anak tudung



Assalamualaikum





Baru beli anak tudung ni. Murah je 18 hengget (ke ada yang beli lagi murah dari ni?) So balik rumah terus try and terus ambik gambar tengok sesuai ke tak. As usual la kan. Pas tu aku akan peruk anak tudung ni and ntah kurun ke berapa pulak aku akan sarung balik. Selalu macam tu. Beli hari ni pakai tahun depan. Tapi aku harap lusa aku akan pakai. Nak kuar jenjalan dengan kawan aku yang dah 8 tahun kot tak jumpa.


Sian aku kan. Anak tudung macam ni (apa nama ntah style mcm ni?) dah lama giler in kat pasaran. Dah lama berjamang orang pakai. Tapi aku ni baru terkedek2 nak beli. Dah la tu pakainya ntah bila. Alih2 tudung ariani tu jugak yang aku pakai. Tapi tak per, aku memang jenis tak ikut style orang. Aku jenis ikut style aku je. Biar la kuno ke apa pun. Asal mood rasa nak pakai, aku pakai je. Kalau tak de mood tu, ko bawak jer la model apa pun bergaya depan aku..akan aku bodohkan aje...


Ni pun nasib baik terjumpa masa menunggu kawan ajak minum2 petang tadi. Kebetulan kedai tudung sebelah restoran aku menunggu tu. Nampak je terus pegang2 kain rasa lembut ke tak. Berkenan terus rembat. Murah dekponggg.. Klu mahal idoknyer aku nak beli. Aku ni beralusss..hahahaha..


Bercakap pasal tudung or gaya ni. Ada kawan aku kat faculty tegur aku:
 "Ko ni sometimes aku tengok gambar kat fb bukan main bergaya (bergayakah??), tapi mai faculty ni biasa2 je. Awat tak pakai style macam dalam fb tu woii? Cun apa"


Hahaha...memang ponggg. Aku ni sebenarnya suka yang simple2 je. Yang jenis senang, pantas dan tangkas. Sebab aku ni lembab. Mak aku selalu cakap aku buat keje 'betak'. Betak ni bahasa orang Tganu. Meaning lebih kurang sama macam lembab la. Contohnya kalau dalam masa 1 minit mak aku boleh basuh 7 pinggang kotor dalam sinki..aku baru sempat basuh 2 ketul kot. Ntah apa aku tilik aku pun tak tau. Tapi kadang2 aku sengaja je melembabkan diri aku sebab end up mak aku akan cakap "Gi lari la eh...biar umi buat, umi dok brahi (tak suka) tgk orang buat keje betak2 ni". 


So selamatttt...tak payah buat keje, boleh aku lari landing depan tivi..jahat tak aku?? hahahhaa


Berbalik pasal tudung, aku biasanya hari2 memang pakai tudung sarung ariani tu je. Sebab memang senang dan pantas. Tak payah belit2 putar2 tercekik leher ni. Yang time aku melawa tu biasanya bila aku masuk mall je. Tu pun tengok hari. Kalau aku period biasanya aku melawa lah. Maybe sebab tak perlu nak solat kan. So, tak perlu cabut tudung sebab nak ambik wudhu. Boleh??


Lagi pun buat aku aku nak melawa kat faculty tu. Melawa macam mana pun alih2 labcoat jugak yang aku kene sarung. Ke hulu ke hilir dengan baju putih tu jugak. Tambah lagi kerja2 lab tu tak menentu. Kadang berat, kadang ringan. Kadang kene angkut tu, kadang kena angkut ni. Kadang kene handle machine. Karang kan aku pakai tudung juntai2 tersedut masuk dalam pressure machine tak ke haru. Terus aku free hair kat situ. Tak sesuai la aku nak melaram lawa2 kat lab ni. 


Dan yang paling utama, kang tak pasai2 teruna2 Iran, Nigera, Uganda dan sewaktu dengannya terpesona kat aku...Kan? Nak harapkan species teruna melayu kat situ haram tak dak. Sekian.