Tuesday, March 30, 2010

Tazkirah..


Eh..I bukan nak tazkirah kan uolss..tp ada citer sket pasal tazkirah ni.. Mcm ni..2 hari lps ada sorang mamat ni add i kat fb..mamat ni sbrnya kwn satu sekolah dulu..xde la rapat mana pun dulu..gitu2 je..so, skrg jumpa balik kat fb..hampir 10 thn jugak la x jumpa dia..x hingin pun nak jumpa sbrnya..

Ok..citer nye gini..i shortcut je yer..letak mana yg ptg..i translate ke bahasa std terus ye..kang ada yg x paham plak kan bila aku letak bahasa kg aku..


Si A: ko da kawen lum?
Me: Belum..
Si A: Awat x kawen lg..rugi la kawen lewat2..(Apa ko igt aku rancang nak kawen lewat2 gini..ckp mcm xde otak)
Me: aku x mintak pun kawen lewat2 gini..aku dah usaha, tp dah xde jodoh lg..nak wak mcm mana..takdir..
Si A: X leh salahkan takdir.. (Ada aku salah kan takdir..double bodoh!!)
Me: Aku dah usaha..tp dah tersurat jodoh aku belum sampai..apa daya aku..Kan ke jodoh tuh di tgn tuhan..
Si A: Ko memilih sgt tuh.. (ni lg bangang..10 thn x jumpa aku, tup2 ckp aku memilih..klu dia tahu cara hidup aku selama ni blh la claim aku memilih..Triple bodoh)
Me: Macam ni la...aku bg perumpaan yg plg mudah..Klu aku tanya ko, bila ko nak mati..boleh ko jawab bila?
Si A: Terus diam...



Padan muka..puas hati aku..tahu pun xde jawapan bg soalan pedas aku tuh..Dan tersurat mmg jodoh, rezeki, maut di tgn tuhan..Contoh bab mati..Ko nak melintas jalan, tgk kiri tgk kanan, nak elak maut dr kena langgar lori..Tp ko x sedar tiba2 ada kapal terbang lanyak ko dr atas..mampus jugak ko kat c2..Walau dah usaha tgk kiri kanan, klu dah tersurat ko mati time tuh, tetap tercabut nyawa jugak. Same goes with jodoh..Klu ko usaha mcm mana pun, Klu Allah ckp, jodoh ko belum sampai, apa kan daya kita...kita hanya mampu terus berdoa..


Aku bukan apa..kadang2 org2 kategori mcm ni mmbuatkan aku terfikir, diorang ni berckp mcm xde iman..menidakkan kuasa tuhan..For sure, ramai yg kat luar sana tersentak dgn statement aku ni sbb aku yakin jenis2 org species Si A ni berlambak kat luar sana...Sama ada yg pernah tanya soalan ni kat aku, yg teringin nak bertanya or yang tanya kat org lain...


Aku pelik...serius pelik. Sbb bg aku, klu aku nak say something kat someone, mesti aku pikir dulu baik buruk soalan tuh..kecik x hati kawan ni bila bertanya, boleh buat dia sedih ke..bla2 bla2...Serius, aku pikir dulu...Aku seboleh2 nya xnak bg org kecik hati dgn whatever tindakan aku...X kira la dlm whatever topic pun..bab kawen ke, bab dapat anak ke (aku tau ni bab sensitive bg org dah kawen tp belum dikurniakan rezeki anak...aku yg belum kawen ni pun dpt rasa...korang?)... Korang x terpikir ekk mcm aku pikir?? Kesian...Kesian sbb di anugerahkan akal yg cetekk


Aku sbnrnya x kisah klu yg bertanya tuh disusuli dgn kata2 nasihat, bg pandangan...Yg aku kesah yg jenis terus hambur ckp aku memilih, saja2 nak kawen lewat. Pokok pangkal yg jenis hentam...Dah la 10 thn x jumpa..terus hentam...di manakah akal kalian...aduhhh..kesian..


Ni aku mengomel panjang2 kat sini, mesti ckp aku emo...Ok..cuba pandang dr +tive side.. Apa dia?? Yang aku skrg sedang membetulkan akidah korang... Bahaya tuh menidakkan kuasa Allah...Mintak dijauhkan..




P/S: Apa yg tazkirah?? Ada la last2 Si A ni ckp x pasal2 dia kena tazkirah ptg2 ni...nasib ko la...yg baik tuh ko ambik la jd kan panduan..



Monday, March 29, 2010

The new me...

Asslamualaikum w.b.t

Haiiii uolss....here i am again...tergedik2 nak berblog again...Setelah sekian lama..Lama mana ekk..I think almost 1 year.. Entah dr mana dtg spirit nak berblog lagi ni..Sebenarnya selama ni pun mmg teringin yg amat nak berblog..Tp di sbbkan kekangan masa, jadual x menentu, xde citer nak story...bla bla bla..itu ini, ini itu..all combine together...akhirnya blog i tersadai cam tuh je.. (alasan je sbrnya...nak seribu daya kan..x nak cukup dgn satu alasan)


So..today i promised to myself to be an active blogger again..I'll try my best.. I still continue with my previous blog, cuma tukar url je..bg cun sket..(cun ke?)..entah..asal aku suka dgr.. Actually, url baru ni tercipta hasil dr panggilan mengada2 one of my friends, cik rosma (baker terkenal di daerah KT)..She likes to call me with that name..Cik Ceri Beri..hehe..maklumlah i kan tutor kat salah satu u kat Tganu ni..Maybe, after 3 years from now, my url will change again..becomes drceriberi..hehe..insyaAllah...Opss..maybe sblm tuh pnceriberi..muahahha


Ok..enough2.. Hopefully with new url ni i akan bertambah semangat tuk berblog...InsyaAllah..Eh kejap... tittle i "the new me" kan?? why new? Tunggu...if u keep following my blog..then u kno how people can change..tungguuuuu..till then..