Monday, June 28, 2010

Weng!!!!




Adakah anda tahu the meaning of weng?? Sy kurang pasti, perkataan weng ini adalah perkataan Terengganu atau perkataan rojak muda mudi skrg. Mungkin disbbkan sy tidak lg muda, maka sy kurang pasti. Cuma, apa yg sy pasti skrg, kepala hotak sy tgh weng!!!! (mungkin skrg anda paham maksud weng kan? Terima kasih).


Saya baru je balik dr KL semalam menguruskan hal2 tertentu. Yang tertentu itu tentulah bisnes sy. Dek penangan duk KL 3 mlm 2 hari, kepala hotak sy weng. Kenapa? Sbb sepanjang 3 mlm berada di KL, sy hanya sempat tido dlm 3/4 jam shj....Kronik x? Bukan kerana bz bisnes yg membuatkan sy x sempat tido. Buat bisnes x menggangu langsung jadual sy. Malah, sbnrnya bisnes hanyalah 2 ,3 jam shj.. Tp yg membuatkan sy weng sbb sembang x igt dunia...muahahhahaha..


x percaya?? sungguh.. sy sampai KL mlm Khamis.. stay umah my friend sue, aka my upline. Dr dalam kereta sampai la umah dia x habis2 borak. Sedar2 dah pukul 7 pagi. Sungguh aku xtipu. Sembang punya pasal x sedar masa berlalu. Syok sgt. Yg pasti bincang pasal bisnes x sampai stgh jam pun...Yg selebihnya ntah apa yg kitaorg borak. Pasal life, personal, lelaki, duit, bla bla bla...biasa la kan...bila dah lama x jumpa..Huhu...yg pasti syok sampai weng....Begitu juga mlm ke dua dan ke tiga..Mlm ke dua tuh sempat la jugak tdo 3 ,4 jam... Sbb esoknya nak bawak my prospek ke bisnes course. Terpaksa la aku tdo.. Lg pun nak shopping...hehe


Semlm otak ku dah weng tahap maksima. On da way nak balik Terengganu nak naik flight kepala saya dah x betul. Nasib sempat check in. Klu x mau aku x balik lg.. Duduk je dlm plane, terus aku ngan dunia aku...x sedar apa2...Bila sedar je, aku dah kat Tganu. Mengantuk tahap maksima. Sampai je umah, terus qada tdo... Qadaran yg sungguh melampau.


Hari ni sy dah masuk keje. Tp tahap ke'weng'an sy masih belum hilang. Masih rasa semcm. Saya rasa mcm nak pegi cari mana2 spa dan manjakan diri dgn berurut, terutamanya kepala sy ni. Serius, aku harus pegi sekrg...Tata...



** Yang pasti sy syok g KL...wpun weng. Rasa x nak balik pun ada..





Sunday, June 20, 2010

Puas hati aku!!!





YESSS...Baru puas hati aku!!!! Dah lama aku pendam..Aku tumbuk org semlm...Padan muka!! Nak sgt! Rasakan!!
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Eh..Ada yg percaya ke?? Muakahkahkahakhakhakhkah..Jgn la ada yg percaya weiiii.....X kan la aku tumbuk org.. Aku waras lg weh... Giler apa aku nak tumbuk org..Aku ni dah la ppuan.. Ayu plak tuh...**Uwekkkkkkk (color hijau lg)

Hati aku puas sbbbbb....................
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Tadaaaaa!!!! sbb aku blh sedut benda ni puas2...
Frappuchino black mocca with java chipss with creamm top.. Giler puas hati..

Weyyyy...mesti lah puas hati.. Dah berbulan2 aku mengidam benda ni tau. Kat KT mana ada benda ni. Nak telan ni aku terpaksa drive beratus kilometer ke kuantan (Kuantan - KT brp km ekk?).

dan jugak puas hati sbb ni...
Dpt tgk wayang...MUahahhahhaha...giler jakun.. Dapat tgk wayang pun nak blog. Well..mmg aku seorang yg jakun.. Movie yg telah di watchedkan ialah The Killers.. Not bad la. Boleh la buat ilang tension. Citer ringan2 omputih.


*** Giler anggun aku masuk wayang pakai baju kebangsaan...hahaha..Ada reason dia..


Sambil menkedarah popcorn and Popia crispy ni.. Klu dulu g alamanda or sunway mmg aku slalu hentam popia ni.. sedappp

Kesian budak cina yg jaga wayang. Dia tuh x bg kitaorg bawak masuk popia ni. Tp aku n cekgu buat bodoh je..Budak tuh siap pesan jgn kotorkan kerusi wayang...wakakkakaka..








Ok lah...semlm aku ke kuantan.. Kisah sbnrnya aku attend wedding my colleague kat Paka. Alang2 g paka tu yg terus pecut ke Kuantan tuh.. Yer la kan..dah lama mengidam starbuck, wayang and jalan2 shopping (wpun x shopping mana coz masa semput). Ohh...sebut wedding kawan, jom kita layan gambor jap..


Eh, bukan yg ni yg kawen. Minah ni x tau bila kawen. Sapa nak kawen ngan aku weyy....waaaaaaaaaaaaaa!!!


Ini lah dia pengantinnya. Selamat pengantin baru Ana.. Moga kekal dan berbahagia hingga ke akhir hayat..Orennnnn giteww..



Aku tetamu ke 3 kot yang sampai..Punya la semangat nak merendet ke Kuantan..




With Kak sue and Kak Fad. Pegawai Sains JSM yg teror2 belaka.





Dannn disbbkan oleh reason itu la, maka aku seharian berbaju kurung masuk East Coast Mall Kuantan. Malas dah nak tukar2 baju bagai seme kan. Kena jimat masa beb. Byk benda nak terjah ni...Chewahhh...



Bukan senang nak berjalan seharian sarung baju kurung. Ku terasa cukup ayu ketika itu....Bahahhahah!



Sudahnya, Pukul 12 mlm baru sampai umah... Fuhhh...Suka2!








Monday, June 14, 2010

Gedik 3 gadis sunti + 1 anak dara t** di dapur..





Lg cerita keriuhan rumah tangga gue sempena cuti sekolah. Harap hangpa x bosan norr. Kali ni pasal acara masak2 duk dapur. Minah2 ni klu tetiba dtg mood diorang nak memasak dan2 tuh jugak nak kena buat. Nak kena g beli bahan2 semua. Layan je la. Well aku pun mcm tu jugak.. Bila mood memasak dtg, kena layan...bukan senang nak duk dapur tau..


Ntah apa la kazen2 ngan adik aku ni masak. Aku pun x paham. Kata depa makanan korea. Iyo la tuh. Diorang ni klu masak yg pelik2 rajin bebenor. Cuba suruh masak ikan singgang..Hampeh aku rasa (aku pun sama le..hehe)..


Masak satu resepi je tp dapur dah tunggang terbalik. Gaya mcm nak jemput satu kampung. Haru aku tgk. Mcm2 aksi minah2 ni.. Kazen2 aku mmg sengal...hahaha


Ketua chef.. Apa motif dia buat gaya mcm ni..Aku x paham..



Org kanan 1: Penguli tepung....berteraburrrr



Org kanan 2: Penggorengggg



Bersungguh2 diorang ni main ngan tepung..



I told u...kazen aku yg sulong ni mmg sengal..




Yang sorang ni, tetiba opah (nenek) dia suh buat air. Menggelabah jap xreti buat air teh.. Tgk la gayanyer...sambil kacau air, sambil bersms...anak dara zaman skrg...ceh..hehe




Yg sorang ni x habis2 dgn kesengalannyer.. Woi..nak masak ke nak "goccoh"??





Aku xreti nak sebut kuih diorang masak ni...Yg ni belum digoreng...






Ek elehhhhh......gaya je lebih..mcm lempeng je aku tgk.. But bila rasa, not bad tau.. Ada filling cinnamon + kacang.. Sedap jugak..Credit to minah2 ni..





Kegedikan terserlah!



BTW....REFER KAT TAJUK ENTRY NI MCM ADA YG X KENA NGAN CONTENT KAN?? MANA ANAK DARA T** NYER?? YG MENGGEDIK KAT ATAS 3 ORG JE..
WELLLLL AKU LAH TUH. PENGAKUAN YG SUNGGUH IKHLAS. XPERLU ORG CKP OR KUTUK...AWAL2 AKU DAH TAHU...WAWAWAWAWA..SO, APA AKU BUAT KAT DAPUR SEPANJANG 3 DARA TUH MENGGEDIKS? BESIDES TUKANG AMBIK GAMBAR, I BAKE THIS...



Chocolate cake in 5 minutes. X caya? Betul la.. Its a mug chocolate cake..and it only took 5 minutes to prepare. Guna microwave je. Actullay terbaca this resepi dekat blog pink stilletos. Then i try browsing kat utube. Belambak upernya.. Pilih aje nak buat yg mana..








Taste?? Not bad la. Sesuai tuk yg mengidam tiba2 tgh2 mlm buta x tau mana nak cari kek. Cuma i kena adjust sket untuk bikin lebih moist. Next time bebeyh...Tgk kazen aku yg comel tuh setia je menunggu kakak2 dia memasak. Dgn muka bosan sambil main IPad. Best tul IPad ni..Klu ku dpt satu mau ku sumbat je dlm handbag buat mcm laptop..Dah la penuh ngan game. Dapat mengisi masa lapang. Ringan yg amat plak 2. Aku mmg ketinggalan bab2 gadget ni..Nak2 duk trganu ni.




Bosan nunggu kat dapur, pegi join abg dia tgk tv.. Si abg x habis2 ngan senapang.. X leh berenggang. Kronik sungguh..




Kisah terrorist dan si gadis bendang





Tersebutlah kisah di suatu hari, seorang anak gadis baru balik membanting padi. Padi dibanting ditengah sawah. Peluh menitis tidak terperi. Pulang ke rumah mencari sinar rezeki...







Mangsa










Tiba-tiba, tanpa diduga

Terrorist mengganas di rumah sendiri. Ntah dr mana munculnya..








Kekejaman berleluasa. Senapang dijadikan mainan.. Namun budak itu masih mampu tersenyum..







Si gadis yg masih bermandi keringat dijadikan mangsa. Jerit tangis si gadis tidak dihiraukan..








Tidak cukup dgn perut, kepala pun turut terkena.. Namun penulis konpius, adakah si gadis menjerit atau ketawa? Apakah nasib si gadis??
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*



Namun, atas kebijaksanaan si gadis menggoda si terrorist, akhirnya terrorist kalah pada pujuk rayu si gadis. Mereka akhirnya berkawan rapat..





Begitulah alkisahnya cerita terrorist dan si gadis bendang di rumah sy. Mcm2 pe'el kazen aku ni...Muahhahahhaha


*Nama dan watak tiada kena-mengena dgn yg hidup atau yg telah tiada..Rekaan semata-mata
(^ _^)





Saturday, June 12, 2010

Jakun masuk kampung+Terengganu yg boleh dibanggakan





Wahhh...giler punya panjang tajuk. Well, aku mmg nak highlight dua2 topic ni. So gabungkan sekali menjadi satu entry. Jimat masa dan tenaga. Seperti yg sedia maklum skrg still school break kan. Then uoll tahu all my kazen (cousin) stay kat umah aku kat terengganu tercinta ni. So bila depa balik gaya jakun masuk kampung mmg terserlah. hahaha.. Biasanya org jakun bila masuk kota, tp depa ni terbalik... culture shock masuk kampung. Xleh blah..

Sampai je kat umah aku, angkat je barang2 masuk umah terus drive nak g pantai.. X sempat duduk or rest terus nak g mkn ikan celup tepung. Aiyooo...aku sudah bosan dgn pantai...tp layan je demi kazen tercinta...






8 org mkn termasuk aku RM 100++.. Ikan cepup tepung 16 ekor + udang+ sotong+mcm2..Giler melantak. Sepnjang aku mkn kat pantai xpernah pun melantak sampai 100 lebih skali mkn. Ni mmg kes dah lama mengidam ni. Btw, ikan celup tepung Terengganu mmg menu yg boleh dibanggakan. Maybe sbb ikan fresh2. Isi manis.


Selesai makan sesi menktifkan diri. Yer la dah melantak byk2, kena la melompat. So, apa lg..pantai la jawabnya. Jom tgk aksi depa. Sungguh jakun..

Dimulakan dgn aksi melompat


Ntah apa2..



Aksi budak kecik kazen aku yg plg muda ni mmg xleh blah..Nampak pantai mcm nampak UFO.. Terus bukak baju dann berguling2 mcm aksi di atas.



x cukup dgn berguling, nak jugak berkubang dlm pasir pantai ni..



Aksi abg dan adik xpernah jumpa pantai



Riang ria tiga dara..Btw yang baju coklat tuh my lil sis, bukan kazen i




Cantik x pantai Terengganu?? Im proud of Terengganu's beaches.


Taik chi..



Kinda Like this two pics..





And, for the 1st time in my life, I was camwoman of the day..






Mlm hari nya, 3 budak ni melantak burger. Cute je pic ni, sbb 2 aku letak..ehhe




P/s: To my readers outside Terengganu (if any), rumah i ni mmg dekat ngan pantai. Dah nama pun duk Terengganu kan. Rasanya kiri kanan depan blkg pantai. Pantai plg dekat 10 min je dr umah..Nak jauh sket 20 min. Jauh sket lg 30 min..Hehe..Jauh sgt la tuhhh... X mcm duk KL kan..Pantai plg dekat PD ekkkk? Kesiannn...heheh