Thursday, April 28, 2011

Cerita segala bagai..(Post xde gambar)




How to start ek?? Byk benda nak story sbnrnya. Tp x tercapai. Rasanya dah agak lama x berblog story-mory panjang2. Klu sekadar post ciput2 dua perenggan (satu perenggang 2 ayat) tuh , x payah ambik kira la. Itu sekadar tak nak bg korang tinggal terus je blog aku ni. Kan if xde post kan, langsung korang sampahkan blog aku ni. Dah la blog x glamer. Pemalas plak tuh. ;D


OK...skali lg mcm mana nak start? Nak citer apa? Ermmm.. Alkisahnya aku x tenteram dlm kurang 2 minggu ni ni. Boleh dikatakan mcm jiwa aku kacau. Semcm jeee. Boleh jugak dikatakan mcm xde soul. Roh melayang2 pergi negara lain kot. Jasad je ada. Nauzubillah. Terpikir jugak aku ni nak mati ke..Skali lg Nauzubillah..panjangkan usiaku Ya Allah. Tp serius x tenteram. Takut, risau, runsing, kacau dan mcm2 lg.  1st time ever in my life rasa cam ni. Biasanya aku happy memanjang (xde la memanjang..kan dikata giler plak). Tp yg pasti perasaan ni mmg mengganggu. *Sigh* X tahu kenapa dan mengapa dan apa puncanya. If kita ada masalah, boleh la jugak kita tahu kita tgh bengong dgn masalah kan? Tp yg masalahnya, aku pun x tahu apa masalah aku. Nak kata mengandung, kawen pun x :P. *Ok, ke laut*


Bila di kaji2 balik (tanpa masuk lab), aku rasa gabungan semua2 kejadian membuatkan aku jd mcm ni. Perasaan yg amat gerun. Flashback balik. Semuanya bermula dgn aku kehilangan seorang kawan yg begitu ceria dan pencetus suasana, terutamanya dlm laman web sosial (ayat skema), facebook. Kehilangan yg mengejut dan tiba2. Yer, kematian mmg dtg tanpa signal. Dan aku x sangka kehilangan arwah mmg memberi kesan yg cukup besar ke atas aku dan kwn2 seangkatan yang lain. Mungkin sbb arwah begitu menceriakan. Sapa2 dlm list friend fb aku pasti perasan dgn Nick Name Pojie Tomeyy. Nama ni mmg slalu kacau aku kat fb. Setiap status aku pasti mau disakat. If korang x add dia pun,  pasti akan sedar kehadiran arwah jika korang add aku..Sbb dia mmg top commenter. Hampir semua status facebooker lain yg ada dlm list friend arwah akan di komen (klu xde dlm list mcm mana mau komen kan?). So, thats why kawan atas kawan atas kawan pun boleh kenal dgn nick name ni..Arwah ni kwn aku sejak zaman sekolah menengah dulu..Zaman sekolah mmg jenis suka menyakat. Sama2 x mau mengalah. Tamat skolah, lost contact kejap. Bawak haluan masing2. Dan jumpa balik kat fb ni sehinggakan boleh buat reunion balik tuk batch kitaorng. Mmg syok boleh jumpa balik. Namun Allah lebih sayangkan dia. Gurau senda Arwah skrg hanya tinggal kenangan. Dia pergi di saat kwn2 masih memerlukan gurau senda dan sakat-menyakat  arwah. Tp apakan daya, kita yg masih bernafas ni perlu teruskan hidup. Tp serius, ni 1st time in my life merasa betul2 kehilangan seorang kwn.. Dan aku yakin bukan aku sorang je rasa mcm ni, kwn2 seangkatan yg lain jugak pasti merasakan perasaan yg sama. Masakan tidak, status masing2 kat fb disaat kehilangan arwah mmg betul2 boleh menitiskan air mata. Sayu je rasa. Serentak dgn tu, fb menjadi suram. Sampaikan aku ambik keputusan untuk away from fb for a few days. Ok lah, xmo citer panjang2 (bukan ke dah panjang?). Karangkan teringat balik. Alfatihah untuk kawanku Mohd Fauzi bin Mohd Nor. Moga rohmu dicucuri rahmat dan ditempatkan dikalangan org2 yg beriman. Amin..


**Mula rasa nak letak gambar memori aku ngan arwah..tp x payah la**


Ermmm...Mungkin jugak sbb aku belum pernah merasa kehilangan org tersayang. Ni baru hilang kwn rapat babe..dah rasa impact besar mcm ni. X terjangkau rasanya nak fikir klu kehilangan org yg lebih rapat dan lebih kita sayang? Ya Allah, tabahkanlah hatiku menempuhi saat2 itu. Ya Allah, mmg x leh nak fikir..


Ok..kembali ke cerita asal. Mana kita td? Panjang sgt untuk satu2 bab2. Nak buat cam mano.Mak mmg x reti buat summary. Mak reti mengarang je. Ok, pasal fikiran aku yg x tenteram tuh..Selain kes kehilangan kwn, rasa2nya ada sbb musabab lain lg. Kan aku dah ckp gabungan semua2 (ke segala2?) kejadian. Kejadian apa? Of course la impact phd on me. Yg ni mak x nak citer nape jd x tenteram rasa nak terbang kuar ke planet lain. Sbb klu citer korang x kan paham. Serius!!! Hanya yg pegang title phd student cam aku je faham. Or manusia2 yg pernah ada pengalaman ambik phd. Kan? kan? kan? All my colleagues out there? (Aku tahu korang tgh mengangguk...hehe). Aku bukan apa, kadang2 bengang ngan korang jugak (bukan semua yer..certain2 species je)..yg suka suki ckp aku relek la, kelas skali seminggu je, mesti relak best giler. Woi, ko igt phd ni based on kelas ke??? Phd ni...eh, kan td dah ckp xnak citer about phd..Sumpah ko x paham. Hanya yg merasa je tahu mcm mana. So, korang yg x merasa boleh x jgn suka suki buat judgment. Korang hanya perlu bukak minda je..Bukak minda....hehe.. Tp, mulut org mana leh tutup kan? Tp mulut aku pun xleh tutup gak. Yg mana suka suki tuh, aku pun bg gak sedas dua. Sian korang.. Xpasal2 terkena.


Dan disbbkan minggu lepas aku serabut ya ampun, tanpa di duga, aku boleh buat keputusan drastic balik kampung. (Ceh, mcm jauh je..KL-Terengganu je pun..bukan UK-Terengganu). Balik kampung untuk kedamaian. Sbb mmg kepala hotak serabut x hengat. X leh pikir. Kat kampung mmg damai rasanya. Bertambah2 damai bila aku sempat g jenguk UMT dan mendapatkan khidmat nasihat tanpa berbayar dgn geng2 sealiran di sana. Betullah org ckp (ke aku je yg ckp), bila anda serabut, kenalpasti keserabutan anda dan cuba luahkan dgn org yg memahami yakni org yg pernah duduk/sedang duduk ditempat anda serabut itu. YESSS.. Mmg tepat skali. The cure is thereeee...Chewah. Time tuh rasa cam boleh bernafas sket. Tiba2 lega.. Kepada Mc Ros, Azam Arni, Kak Ina, Dayana dan lain (sapa lg), if u read this, a million thanks to u my dear friend. Ur advise sgt2 menyedarkan aku. Harap2 kesedaran berpanjangan ^-^


*To kwnku cekgu, klu mg baca blog aku ni, sorry la aku balik kg dok kabo ke mg. Aku balik mmg kejap sgt pun. Mmg x tubik umah.G UMT je.. Dan aku tau mg pun bz..So, mls ah gok kaca. Jgn maroh deh.


Mmg x salah ko nak bercerita pd kwn2 yg x sealiran pun, cuma pastikan kwn itu dapat releasekan ko punya beban. Bukannya akan menambah beban bila bercerita. Sbb depa x paham mcm mana kita rasa. Itu yg susah tuh. Tp yg menyakitkan hati, kite x bercerita pun, tp depa ni memandai2. Mcm aku ckp td, depa ni suka suki judge. (Tp aku ada je kwn yg memahami aku, wpun x sealiran. Sbb dia ni semua bidang dia boleh pegi. Kagum sungguh. *Blink2*). Tp aku x bercerita ngan dia, sbb bila dgn dia, aku lupa masalah aku...Hebat kan??



Apa lg?? Pasal kehilangan kwn dah. Pasal tension phd dah. Apa lg? Apa? X lain x bukan sbb aku period sepanjang2 segala2 kejadian tuh...Muahahhahah..Org ppuan mesti terlebih paham kan. Xleh nak solat, xleh nak mengaji. Nak melakukan perkara2 yg menenangkan fikiran x boleh nak buat (padahal berzikir boleh je..alasan!) . So, bila digabung dicampur ditolak ditambah dan dibahagi, jadilah aku mcm org sasau jap tuk seminggu lebih ni. Horror. Serius.


ORRRR


Adakah sbb aku exam hari ni merupakan punca segala2nya kesasauan aku? Yer ke? Rasa mcm x. Sbb aku dah bajet exam ni sempoi je. Ntah la... Tp yg pasti dan jitu, aku abis je exam hari  ni, terus aku rasa soul aku yg hilang ntah kemana2 tuh kembali masuk ke jasad aku (ok, statement melampau). Tp serius babe..Aku rasa mcm back on tract. Tiba2 rasa cam happy, girang, ceria, bla bla bla... Alhamdulillahh.. Syukur sgt2..


Mmg tiba2 rasa bersemangat. Terus pegi gym, buat latihan aerobic stgh jam plus treadmill sejam. Balik umah terus kemas dapur, mop lantai, bakar sampah (kadang2 lupa aku duk serdang, selamba badak bakar sampah belakang umah..bajet duk kat kampung), sental bilik air bagai. Apakah?? Aku pun pelik. Whateverpun, alhamdulillahh, aku rasa kembali ke diriku yg asal. Syukur sgt2 skali lg.. 


Begitu lah alkisahnya..






Saturday, April 23, 2011

I can feel it now...

The breeze is different
The atmosphere is pleasant
My soul is calm and peacefully
My hair is flowing freely
I can dream all night long
I can walk faster yet standing steadily
Oh i can reach my soul...



OK!! Enuf.. MMg puisi x sedap melampau..Just nak say..



I'M HOMEYYY.....HOME SWEET HOME.. BESTNYA BERADA DI 
KAMPUNG... 


;D


Mentang2 lah SV ckp "I'm outside of the University"..Aku pun ambik kesempatan cabut lari gak. Wpun sah2 dia punya outside tuh untuk hari Jumaat je, tp  aku buat2 bodo..Sorry Prof, I need kedamaian.. Ceh!


Khamis ni exam.. Oh i hate examination...Arghhh!!!




Wednesday, April 20, 2011

Wordless wednesday- Yee Mee Kungfu...





Friday, April 15, 2011

How cute they are....


Again and again. Entry mkn lg. I was the luckiest person on earth i guess..Sbb dpt mkn my first macaroon secara free dan banyakkkk...haha..


My besties, sue made this homemade macaroon for me. And it was yummyyy. Serious sedap. The blend taste, texture all in one. Dan rupa parasnya tersangat la comelll. Surface dia lembut gitew..Nak telan pun sayang sbb comey sgt. Aci x? 



 Picture taken terlebih flash. Color original mcm kat bawah2 ni. I heard that, 1 ketul tuh can cost u 3 to 4 hengget kan? Dan lebih kecik dr ni. Aku dpt byk ni dan free dan sedap...hahaha (mood berlagak disitu)


 Kawaiii...



 Aku x arif dlm baking membaking ni, but dgr katanya nak buat benda ni a bit tricky. So, aku ambik jalan mudah..telan je..hehe


 Seriously, u wont regret. The texture is there



I salut ngan nutella. Bertambah sedap. But actually makan terus mcm tuh pun dah sedap..


Ada yg terliur x?hehe.. For those mengidam, InsyaAllah my friend Sue kan buat bisnes on macs..Tp more details, kene tanya tuan punya badan la. X brani ckp lebih2..U can reach her here ... Pandai2 la pujuk dia wat order ek...haha..




First bite then i couldn't resist



I ate a alot lately.. when i said A LOTTT...Yes, i mean it. Banyak okeh..Craving for x kira apa jenis makanan esp sweet thingy food. Oh, sungguh heaven. So, lets start what i had recently..



Ok, aku tau korang seme dah familiar dgn cake merah ni. Tp mak jakun okeh. Jakun. Xpernah telan benda ni. So, mggu lps my besties, sue telah memecahkan tembok kejakunanku dgn mengajak ke Delecious Midvalley. Aku ni mkn benda2 gini harapkan dia je. Klu x, x tau pun kewujudan benda alah ni..Dan sepanjang seharian duk Kat MV tuh kitaorg berdua mmg makannnnnnnnnnnn je..Kejap2 mkn..kejap2 mkn..



Merah nyahhh..And the taste benarlah seperti apa yg dikata.. Sinfully sedappp gilerr...I noticed one thing about this cake. If nak mkn, u have to combine both cake and the topping. Klu x rasanya kureng. If combine mmg sedap giler. Meaning that topping dia mmg crucial. I think, if topping fail, then the cake x sedap la kot..

And for the main course..Both of us had these.. Sory la, fail bila igt nama foodies..



        
Pasta ni so-so sbb x pedas. Ada ke pasta letak cili api segenggam?berapi mat salleh..


Kemudian jalan2 terpandang Takoyaki. Ohh..mmg feberet aku takoyaki ni. Stp kali nampak tako stall mmg x leh nak kawal diri. Mesti nak. Langsung 2 kotak rembat. Chicken filling dgn baby octopus. First time ni beli tako kat MV..Biasanya beli kat sunway or JJ je. And I found that tako kat sini a wayyy lebih sedap dr mana2 tako yg i mkn sblm ni. Betul2 sedap.. Kitaorg mkn tako ni sambil lepak kat starbuck.



Dan bukan bawak bekal tako ke je ke starbuck..on the way tuh ternampak thus japanese dish..Rembat!!


 Apokobondo ntah...Sedap gak..


Kwn aku punya. Gumpalan nasi..





Nak lepak kedai org kenalah order sumthing. Nanti kan x pasai2 kena hambattt



Lepas solat and decide nak balik..Tp tersinggah plak kat The Pastis


Tgk lava cake ni sungguh menggoda. Apa lg...duduk dan mkn lagi..Ohh..sungguh cedappp..


Dan ini jugak cedappp..x cukup..sket sgt. Nama pun appertizer kan..


Lps ni sy nak lg red velvet itu, dan coklat lava cake itu, dan tako itu dan itu dan itu...waaaaaaa...




Tuesday, April 12, 2011

Sharing is caring..

">




Giler kentang pantas diorang wak keje ekk...gerun...So, ladies sila letak hbeg masing ditempat yg x kelihatan..A reminder to me also...

Saturday, April 9, 2011

Update sket about hl (herbalife)



Salam all.. apa habaq?? Kesian aku tgk blog ni berhabuk. So, mai aku update sket pasal herbalife or shortform nyer hl.


Ok,sblm 2 cuci mata dulu sket ngan dua keping pics dibawah. Nampak perbezaannya?Klu x nampak sila pegi buat spec power 1000.


Mau x beza. Yg belah kiri tuh zaman gelap aku. Betul2 gelap gelita. Dgn berat tiba2 mencanak 70kg dan jerawat bermaharajalela (kat pic ni x nampak. Nanti esok lusa aku upload pic time muka aku ada masalah kronik jerawat-if rajin la). Masa ni tahun 2007/2008 kot. Time aku buat master kat UKM. Mmg betul2 zaman gelap. Tp yg syoknyer, aku perasan aku cantik time ni. Boleh x? Hahaha.. Ok, maksud aku, aku x sedar pun time ni aku gemuk. Aku tahu yg berat aku 70kg that time, tp aku still feeling aku tetap vouge. Dlm kepala aku, aku just chubby2 sket je. Xde hal punya lah. Bila otak still setting 'xde hal punya lah' dan perasan vouge plak tuh, so aku masih nak ber-dressing x kene tempat. Pendek kata mcm 'harramm' punya atau lebih sesuai, dress up x sedar diri. Like pakai baju mcm balut nangka. Haru sungguh aku time tu. Nape lah aku mcm tuh. Betul, aku x rasa aku gemuk wpun sah2 BMI ckp aku overweight. Bg aku BMI x leh digunapakai. Gilo ke apo?


Ada lah jugak kwn2 aku tegur aku dah makin berisi sket. Tp otak aku ni xpandai terima bahasa2 kiasan ni. Aku jenis reti terima bila org sound direct je (maybe sbb aku pun jenis suka sound direct je org lain..hehe). Bila org ckp 'berisi sket' je, so otak aku terima as berisi sket je la. Dah kata sket. sket je la. Kan?


Dalam pada tuh, ada la jugak aku buat routine senaman like main badminton mlm2. Konon nak kekal vouge. If dpt buang berisi sket tuh lg untung. Makin vouge la aku. Konon!. Tp berat still x jejas. Kekal je angka 70. Xde hal lah. Bg aku, anytime je aku blh cut weight aku ni. Lg skali,konon!





Sampailah ada satu tahap tuh, aku balik kampung sempena cuti sem. Balik kampung betul2 menginsafkan aku. Mana xnyer mana2 mata yg terpandang aku mesti akan disertai dgn muka terkejut beruk mcm nampak badak sumbu kot. Terus aku dilemparkan dgn kata2 maha dasyat lg maha hebat x terkata seakan membuatkan aku nak rebah terduduk ke bumi sambil berkata2 dlm hati..."Gemuk sgt ke aku?"



Giler ah.. If kwn2 kat kg jumpa je aku, terus berlumba2 soalan like;


"Woih sherrr, ko ke ni? giler gemuk ah ko skrg. Ko terlampau senang hati ke?"

"Woih awat ko berisi giler skrg? Ko telan apa?"

"Biar betul ni ko sher.. hampir x perasan aku..Badan ko x hengat skrg ek. Bukan stakat badan, jari2 ko pun turut x hengat skrg ni"


Klu korang la kan, if terima statement2 cam ni. Ko insaf x? Mulut kwn2 aku mmg x mkn saman. 


Aku x terasa hati pun ngan kata2 kawan aku tuh. Malah aku suka. Suka sbb menyedarkan aku dr lamunan. Kan aku dah mention, aku suka org ckp terus terang or sound direct je ke aku. Baru otak aku paham. Thanks to them kerana menyedarkan aku. 


Dan bemula dr detik dan saat itu..aku nekad! Nekad tuk slimkan badan. Semangat jitu tiba2 muncul dlm diri. X kira apa jd aku wajib turun kan berat badan. Dan serentak dgn itu, aku diperkenalkan dgn herbalife. Syukur aku dipertemukan dgn product ni sbb really2  helps me to reduce weight dgn cara sihat. Syukur sgt2..


So gambar atas belah kanan tuh aku skrg. Ok, tipu..Tu gambar tahun lepas time raya. Tp sama je lah, berat aku still maintain 55kg eventho dah lama let go hl. Sbrnrya aku nak highlight sumthing kat entry ni. About ada org ckp bila kita consume hl dan berhenti, berat kita akan naik balik dgn lebih horror. Huh. Mana ada. Nih aku ni, dah lama x consume hl, berat aku maintain je. X naik2 pun. Syukor alhamdulillah..X betul semua statements tuh. Semua tuh bergantung atas diri kita. If gud eating habit, exercise routine, mana nak naik balik. Apa daaa...


Ok stop here. Got work to do. If ada yg nak order hl, can inbox me at

sheriffa.fahima@gmail.com

or YM if ada nak tanya apa2 or x puas hati at:

suzatija82@yahoo.com



sekian..daaaaaaaaaaaa








Monday, April 4, 2011

Errmmmmm

Right now, im in the middle of this





or maybe like this




Sgt rindu dgn ini blog. So many things to do, many things to tell but end up with nothing to blog about. I leave u with this my own quote:


Ohh... I need extra time to finish my work, extra hands to catch a thing, extra legs to walk faster, extra eyes to to glimpse beyond boundaries, extra me to be my PA...but eventually i realize i just need an extra 'thinking' to manage all those things. ~Padan muka, semua benda nak buat~ Deep breath...Permudahkan urusanku Ya Allah...aminnn