Monday, June 29, 2009

cantik dari dalammmm..



Slps ini, sy tidak akan terkejut jika ada org memandang sy 3, 4 kali or toleh sy berkali2 or tetiba dtg nak berkenalan dgn sy..Saya pasrah....Wakakakakkaka..Perasan nak mampooosss...Anda dipersilakan muntah hijau atas lappy masing2...hahaha



Saturday, June 27, 2009

Pengat Ubi

Bosan duk rumah 2 hari i try to improve my cooking skill..eheh..Ari ni buat dessert plak..traditional dessert. Pengat ubi.. Ubi yg telah diguna pakai ialah ubi keledek atau org tganu pggil ubi stellerrrr. Pernah dgr??

Hambikk..time mengglegak lg aku snap gambar

versi x mengglegak..tp still dlm periuk atas dapur...

Sbnrnya keinginan nak buat pengat ni timbul hampir 2 minggu yg lps. Bahan2 dah siap beli seme dah. Tp disbbkan hal2 yg tidak dpt dielakkan spt malas dan sebagainya, maka hari ni baru termakbul hajat nak buat pengat. Tp sayang, pengat aku buat ari ni overcook sket..Sedikit lembik..Mau x lembik, sambil masak sempat lg aku berchating + layan HBO. Haha. Whatever pun, it's still edible dan sedappp..Nyum..nyumm...I suka pengat...



Friday, June 26, 2009

Dlm proses...

Saya sekarang dlm proses berjimat-cermat. Jimat sejimat-jimatnyer..Cuba untuk meminimakan perbelanjaan harian.

Why???

Kerana bulan 8 ni saya akan ke KL untuk menerima ijazah sarjana saya. Dlm erti kata lain sy akan bergraduat atau berkonvo. Tp itu bukanlah reasonnya sy berjimat cermat. Sy berjimat sudah tentu tidak lain dan tidak bukan kerana sy ingin bershopping.. Of course la kan..Dah ke KL, x kan la x shopping..Rugi2..

Honestly, convocation yg bakal sy lalui tidak sedikit pun (10% je kot) mengexcitedkan sy (maybe sbb dah 2 kali convo- dip, deg). Tp apa yg mengexcitedkan sy ialah sy akan ke KL (mcm jakun kan)..Ye lah dah 4 bulan x jejak KL..rindu nak tawaf mall dan tgk wayang..Kat tganu ni mana ada activity cam ni. So, untuk memastikan sy dapat bershopping apa yg dingini, sy haruslah berjimat cermat untuk mengumpul wangggggg...

Tp kan..mcm mana lah nak berjimat. I mean, keinginan sendiri spt makan, beli barang merapu2 blh lah di kawal..It's under my control..Tp, benda2 wajib spt bil eletrik, bil air, bil streamyx, bil fon, bil kereta (bil ke??) haruslah wajib di bayar. So, klu dah bayar benda2 cam ni..mcm mana nak simpan duit?? Susah tul klu nafsu (kehendak) mengatasi gaji..Mcm mana nak cari duit lebih ekk?? Sy rasa sy harus cari side income. Tp apa ??? Atau pun cari BF berada. Itu pun klu jenis x kedekut..ishkkkkkkk...susah2...






Menu hari ini....



Ini adalah menu tgh hari saya dan adik hari ini. Yee Mee Cantonese. Special made by me. Baru ku tahu rupa2nyer senang je nak buat benda nih..Selama ni melantak kat kedai je. Aku buat lg sedap (sapa lg nak puji klu bukan diri sendiri..kan? kan?). X payah tumis2 bawang pun..Terus rebus. So less calorie coz x letak minyak. Buat byk terus...dinner pun aku melantak benda nih...esok nak masak apa plak ekk..??


Being tag

1st time being tag dlm dunia blogging nih...Agak jakun sbrnya. Thanks to Kak Jue for tagging me..Elok jugak, coz baru nampak berupdate sket blog aku ni.. Here it goes...

NAMA-NAMA TIMANGAN ANDA
Zaman dulu2 (zaman sekolah) people used to call me Fahima. Apa? Skema?. Hehe..I kno2..But i loike it..Maybe sbb the meaning is "yang faham"..hehe..But now, most people call me sher..ok lg la...But there are some call me sherry...Uhhhh..hate it..Dont kno y..maybe coz x sesuai dgn penampilan kot.. Kat rumah parents call me Kak ce..and sometime adik..haha..lama sgt nak dpt adik..lekat panggil adik sampai lani..

ANDA SEORANG YANG:
ntah...cannot describe..i think seorg yg cerewet dlm certain2 hal. Seorg yg pandai jaga barang. That y agak kedekut nak bg pinjam brg kat org (certain thing je la) coz aku pikir org 2 xkan jaga barang aku mcm aku jaga. Boleh jadi seorg yg begitu neat dan juga berserabai dan berselerak. Dan seorang yg suka buat bodo dgn apabila masalah menimpa..pendek kata just follow the flow.. dan byk lg!!!!!!mls nak taip..

INSAN TERISTIMEWA?? DESCRIBE APA YANG MEMBUATKAN DIA ISTIMEWA DI MATA ANDA
x lain x bukan mak aku le...rela berkorban apa saja tuk aku!!! Mak korang pun kan??

LAGU-LAGU KESUKAAN ANDA
kadang lentok, kadang keras...but mostly song that can make my body shake2..bila dgr je nak dancing

MAKANAN KESUKAAN ANDA
apa2 je...mostly yg masam dan pedas...

WARNA KESUKAAN ANDA
kecuali purple..i think i like kaler belacan..tahu?


SIKAP YANG MEMBUATKAN ANDA STRESS
org yg jakun tp buat2 terror..bodoh sombong la kot..
org yg berckp x guna akal


TIGA BENDA YANG MESTI ADA DALAM BEG ANDA
1. purse
2. hp
3. kunci kete n kunci bilik



KALI TERAKHIR ANDA MENANGIS DAN KENAPA
cannot recall lahhh...bila ekk??

TAG 6 RAKAN ANDA
aku xde ramai kwn kat dunia blog ni...so aku redah je yer

1. Nini
2. Fadhilah
3. Mama Aniza
4. Ros di Norway..sila2 ros..
5. Hanis di Jepun
6. Lynn felo

sekian, terima kasih.

Sunday, June 14, 2009

Hair Tonic


Yesterday was a pampered day of myself. Went to facial and hair treatment. Aku ni mmg suka org main2 muka and kepala bila tension rather than body massage (sakit ahh). Terasa legaaa bila org urut2 kepala...

Speaking about hair treatment, rambut aku ni mmg dah lama bermasalah. Gugur x hengat. Jarang semcm..Punyalah problem rambut aku ni, sampaikan aku nak wak rebonding pun minah salon x setuju..Bukan satu salon je x setuju. Tp dah byk salon dah. Reasonnyer, rambut aku ni jarang + nipis sgt..Bila rebonding akan melepekkk..x cantik..Apa daa..aku nak bg duit kat kedai dia pun x nak...hehe..Tp betul jugak katanya..Melepekkkk

Problem ni since aku masuk U lebih kurang 7, 8 tahun yg lampau (kuat sgt study kot)..But i buat dunno dengan harapan rambut ni akan kembali lebat bila tiba waktunya..hehe..Boleh x andaian aku cam 2???. The only thing yg aku buat hanya lah buat hair treatment once a month (2 pun kadang2 lajak ke 2 bulan). Setiap kali buat hair treatment, pasti minah2 salon 2 akan promote pdt diorang untuk repair rambut aku ni..Dan aku seperti biasa, aku buat dunno sbb masih berpegang dgn prinsip aku (rambut aku akn kembali lebat bila tiba waktunya)..haha..

But not yesterday, minah salon ni telah berjaya menakut-nakutkan aku.. Katanya rambut aku ni mmg dah peringkat yg agak kritikal tp masih blh di baiki..Jgn tunggu lg kronik, nanti salon pun x leh nak wat apa dah. Ke Yun Nam lah jawabnyer. Dia menambah lg, ada sorang customer 2 mcm aku lah jugak, dibiarkan rambut ni gugur. Sampai satu tahap botak kat tengah.Huhu..Mendengar perkataan Yun Nam yang sudah pasti akan menelan belanja ribuan ringgit telah menyentak jantung ku ini...X sanggup aku berabis duit kat sana..So, setelah di advise2, di explain2 hanya ni yg aku beli untuk repair rambut aku yg kronik ini. Yang lain2 masih tidak berjaya digoda untuk aku beli..





Apa daa aku ni...Bukan mahal pun tonic ni...Patutnya dr dulu lg aku pakai...Hopefully lps ni rambut aku akan kembali lebat mcm zaman muda2 dulu...Blh la nak potong mcm2 style..hehe..



Friday, June 12, 2009

Cerita minggu lepassss


Fuhhhh..lega..alhamdulillah..Today baru free sket. Baru ada masa nak update blog. Been busy lately dengan mcm2 program. Work load n personal load..hehe..But mostly work load la. Aku kan event manager..Sampaikan nak buka YM pun x sempat..Klu YM xleh on 2 mmg busy lah 2...Klu x jgn haraplah aku x online dalam sehari...

Ok..Back to the story..Wpun ni citer mggu sudah and dah agak basi, tp x kira aku nak story gak..Hehe..Xde la apa2 pun..Just pasal attent wedding kawan je. But wedding ni jauh sket..Ke Kemaman (Jauh ke??). Aku agak rapat la ngan minah ni masa duk UiTM dulu..That y aku sanggup trun ke Kemaman semata2 nak attend wedding minah ni..Klu x jgn harap la aku nak drive jauh2..Eh silap, bukan aku yg drive..But my mother did..hehe

On the way to attend wedding caremony..Dalam kete pun sempat lg snap..Bila la aku nak tukar sunglass aku tu..Dah 4 tahun rasanya..Bagus aku kannn??

Garang giler mak aku nihhh...seriusss..hehe..Maklumlah jam giler..

Sepanjang perjalanan, xterkira brp byk majlis kawen ari tuh...patut la jem giler..Mau x jem..Ke Kemaman yg sepatutnya only take 2 hours (klu naik ngan mak aku mmg x sampai 2 jam) can go for 3 hours. Cuti sekolah plak 2. Jenuh duk dlm kete..

Sampai je rumah pengantin, terus melantak. Dah lapar giler time tuh. Nasib sedap sgt nasi yg dihidang. Byk giler aku mkn...Penuh pinggan. Dah lama x mkn byk g2..Aku nak snap pic..Tp takut org pandang semcm, aku batalkan niat 2..hehhe. Dah kenyang baru masuk dlm umah jumpa pengantin...Here the picas..

Pelamin nan indah



Berminyak tul muka aku..X leh handle minyak ni..Cam ne nak wat ekk?? Neway..Sory lah pic yg di snap adik aku ni x brp nak cantik..Aku nampak pendek semcm je (sbb 2 x puas hati ;p).

Hanya pic bersama pengantin perempuan shj yg sempat di snap..Pengantin lelaki lesap entah ke mana.. Or maybe x sampai lg time tuh (belum tiba waktu bersanding). So, hanya pic pengantin ppuan je yg blh ditatap...

Sekian story pasal wedding caremony..Btw on the way back to KT, aku sempat singgah ke kedai kopi Kemaman yang glamer itu (will update soon jika ada masa) dan juga mesra mall yg terlebih "mesra ituww". To Wanie..wish u Selamat Pengantin baru..Hope ur marriage will last forever and happy sokmo..X sangka betul jodoh wanie ngan Johan ni..Jumpa dlm bas akhirnya ke jinjang pelamin..Itulah dikatakan jodoh kan??.


Sunday, June 7, 2009

Giler cute...

Cuba tgk video ni..Giler cute this little girl...Hampir 10 kali aku repeat watching...SO damn cute....





Whateverrrrr




Saturday, June 6, 2009

Sana sini org kawen...


Baru je sampai rumah dari kemaman...G kenduri kawen kawan time duk uitm dulu..Agak rapat la ngan dia...So, kena la hadir. Klu x rapat jgn harap aku nak g...hehe..Fuhh penattttt.....Gile ah..Jalan jem..Gaya mcm raya je..Mau x jem..sana sini org kawen..Sepanjang jalan odw to kemaman berlambak org kawen..Cuti skolah lah kata kan... Will update soon...klu rajin dan ada masa...Coz im super duper bz this week.. Kena siapkan invitation letter tuk VIP and same time ada interview..aduhhh...Naper lah serentakkk...



Wednesday, June 3, 2009

Program bukan program aku

World bz day...(tp masih sempat memblog)..Takut ahh...Aku kena handle program CRS (corporate social responsibity)...Leceh ah kena main ngan org2 besar ni....byk protocol....dlm hati tuhan je tahu...takut...takut sbb klu kita handle x betul, program tunggang langgang...(Tp aku sentiasa berlagak coooooll).....think +ve...experience ni...lg pun bz2 cam ni aku byk guna tenaga,byk berjalan..then blh lg kurus..hehe...Tp kan...Di sbbkan program ni, aku rasa cam x leh naik KL je bulan ni...WAaaaaaaa...Aku nak shopping...dah lama x shopping...