Tuesday, January 22, 2013

Berfikir



Assalamualaikum...




Ni kawan aku yang belum Islam datang dari Thailland yang paling aku rapat kat UPM ni. In fact,  memang aku kat sini dikelilingi kawan2 belum Islam. Yang Islam ramai jugak tapi mostly from Nigeria, Libya, Iran dan sewaktu dengannya. (Postgrade kan..klu undergrade tu different story la). Kalau nak di kira yang beragama Islam dan berbangsa Melayu species aku ni berapa ketul lah sangat. Boleh dibilang dengan jari termasuklah aku. Aku bersyukur sangat berpeluang mingle dengan depa2 ni. Terbukak minda aku rasanya. Sebab sebelum ni, aku dimomokkan dengan pelbagai andaian dan tafsiran about depa2 ni. Esp Chinese. Tapi bila aku berkawan dengan dorang, ok jer. Tak de masalah pun (ataupun aku yang jenis lucky??) Malah 'situasi berkawan' tu jauh lebih baik dari situasi berkawan dengan bangsa yang sama dengan aku ni. Situasi tu boleh dikategorikan dalam pelbagai aspek la. 


Salah satunya dari segi attitude. Yang ni memang tak boleh nak challenge la. Rajin, soft spoken, tolong menolong memang buat aku terlopong. Terlopong sebab bagi aku depa ni bawak attitude apa yang Islam ajar, cuma akidah ajer yang masih terpesong. 


Contoh macam kawan aku ni. Ada satu hari tu time aku jalan2 dengan dia kat mall sambil pegang2 tangan (biasa la kan, pompuan jalan2 memang suka pimpin tangan), then terdetik aku nak menanya dia:


Me: Mod (her name), do u holding your hand like this when u walk with your boyfriend? (Bf dia kat siam)
Her: NOoooo..never..
Me: Why not? He is your boyfriend (saja nak menduga).
Her: It's not nice.. Not good. We are not married yer. I think it's not nice to touch each other when u are still couple. Looking not good naaa...


See..dan aku hanya tersenyum. Moga Allah beri dia petunjuk suatu masa nanti. Insyaa Allah.

Sekian.





Sunday, January 13, 2013

Bebelan Ahad




Assalamualaikum






Baru ingat nak pakai balik baju ni hari ni. Baju ni aku pakai sekali je tahun lepas. Pas tu terus landing masuk gobok tak sentuh2. Kesian pulak aku nengoknya. Haruslah dipakai lagi untuk buang rasa bersalah. Baju2 stok gini takde la aku nak pakai masuk lab. Ni stok baju masuk mall je ni. So, bila dah jarang masuk mall gini la jadinya. Jadi pekasam dalam gobok. Now aku dah tak beli dah baju2 cenggini. Sebab aku tau aku tak pakai. Baju aku sekarang memang stok baju masuk lab je. Boleh dipakai selalu. Cehh gitew. Yer la kalau aku pakai baju cam kat atas ni masuk faculty konpem orang pandang semacam. Nak melawa tak kene tempat!


Btw,  aku sepatutnya hari ni kluar jenjalan dengan kawan lama aku. Set date hari ni nak jumpa tapi terpaksa tunda lagi (dah 2 kali tunda, masing2 ada je busy nyer)..Hari ni tunda coz aku period. Eh period pun cancel jalan2 ke? Of course la nanti kan kalau  perut aku meragam dalam mall tu tak ke haru. Tak mo aku ambik risiko. Lagi pun kalau period konpem tak selesa nak borak2, lepak2, makan2..Asyik menggelisah serba tak kena jer tak ubah macam tengah gian dadah. Betul! Kalau korang yang species macam aku ni mesti paham macam mana rasa kan. Kalau jenis period tak affect apa2 tu, maka bersyukurlah! 


So, tak nak la aku melayan kawan aku dalam keadaan tak seperti macam tu. Dah la lama giler tak jumpa. Dalam 7 tahun kot. Sekali jumpa mata tengah merah. Konpem dia ingat aku tengah ketagihan. Tapi ntah bila la boleh jumpa balik kawan aku ni. Dah la wednesday ni dia nak fly balik Ostolia dah. Husband dia mat selleh youuu.. Jeles aku. 


Tapi aku lega plus syukur sejak aku berubat dengan pak abu lepas aku opret tempoh hari senggugut aku dah berkurang. Tak de dah aksi drama guling2 atas katil sampai 4 5 jam. Tak de dah sampai sakit perut sampai muntah2 bagai. Nanti la yer kalau ada masa aku story pasal perubatan alternative aku dengan pak abu ni (kalau those yang follow aku kat fb tau la sapa pak abu ni). Tu kalau aku ingat la..hehe


So, melepak la aku kat rumah hari ni. Tp plan nak jugak kluar Aeon jap lagi. Nak pi beli salmon. Salmon kat giant sebelah umah aku ni tak semengah aku nengoknyer. Tak selera aku nak masak. Pucat lesi. Terpaksa la aku menapak kat Aeon jugak. Tengok la macam mana nanti. Kalau aku rajin pegi la. Sekian.






Saturday, January 12, 2013

Anak tudung



Assalamualaikum





Baru beli anak tudung ni. Murah je 18 hengget (ke ada yang beli lagi murah dari ni?) So balik rumah terus try and terus ambik gambar tengok sesuai ke tak. As usual la kan. Pas tu aku akan peruk anak tudung ni and ntah kurun ke berapa pulak aku akan sarung balik. Selalu macam tu. Beli hari ni pakai tahun depan. Tapi aku harap lusa aku akan pakai. Nak kuar jenjalan dengan kawan aku yang dah 8 tahun kot tak jumpa.


Sian aku kan. Anak tudung macam ni (apa nama ntah style mcm ni?) dah lama giler in kat pasaran. Dah lama berjamang orang pakai. Tapi aku ni baru terkedek2 nak beli. Dah la tu pakainya ntah bila. Alih2 tudung ariani tu jugak yang aku pakai. Tapi tak per, aku memang jenis tak ikut style orang. Aku jenis ikut style aku je. Biar la kuno ke apa pun. Asal mood rasa nak pakai, aku pakai je. Kalau tak de mood tu, ko bawak jer la model apa pun bergaya depan aku..akan aku bodohkan aje...


Ni pun nasib baik terjumpa masa menunggu kawan ajak minum2 petang tadi. Kebetulan kedai tudung sebelah restoran aku menunggu tu. Nampak je terus pegang2 kain rasa lembut ke tak. Berkenan terus rembat. Murah dekponggg.. Klu mahal idoknyer aku nak beli. Aku ni beralusss..hahahaha..


Bercakap pasal tudung or gaya ni. Ada kawan aku kat faculty tegur aku:
 "Ko ni sometimes aku tengok gambar kat fb bukan main bergaya (bergayakah??), tapi mai faculty ni biasa2 je. Awat tak pakai style macam dalam fb tu woii? Cun apa"


Hahaha...memang ponggg. Aku ni sebenarnya suka yang simple2 je. Yang jenis senang, pantas dan tangkas. Sebab aku ni lembab. Mak aku selalu cakap aku buat keje 'betak'. Betak ni bahasa orang Tganu. Meaning lebih kurang sama macam lembab la. Contohnya kalau dalam masa 1 minit mak aku boleh basuh 7 pinggang kotor dalam sinki..aku baru sempat basuh 2 ketul kot. Ntah apa aku tilik aku pun tak tau. Tapi kadang2 aku sengaja je melembabkan diri aku sebab end up mak aku akan cakap "Gi lari la eh...biar umi buat, umi dok brahi (tak suka) tgk orang buat keje betak2 ni". 


So selamatttt...tak payah buat keje, boleh aku lari landing depan tivi..jahat tak aku?? hahahhaa


Berbalik pasal tudung, aku biasanya hari2 memang pakai tudung sarung ariani tu je. Sebab memang senang dan pantas. Tak payah belit2 putar2 tercekik leher ni. Yang time aku melawa tu biasanya bila aku masuk mall je. Tu pun tengok hari. Kalau aku period biasanya aku melawa lah. Maybe sebab tak perlu nak solat kan. So, tak perlu cabut tudung sebab nak ambik wudhu. Boleh??


Lagi pun buat aku aku nak melawa kat faculty tu. Melawa macam mana pun alih2 labcoat jugak yang aku kene sarung. Ke hulu ke hilir dengan baju putih tu jugak. Tambah lagi kerja2 lab tu tak menentu. Kadang berat, kadang ringan. Kadang kene angkut tu, kadang kena angkut ni. Kadang kene handle machine. Karang kan aku pakai tudung juntai2 tersedut masuk dalam pressure machine tak ke haru. Terus aku free hair kat situ. Tak sesuai la aku nak melaram lawa2 kat lab ni. 


Dan yang paling utama, kang tak pasai2 teruna2 Iran, Nigera, Uganda dan sewaktu dengannya terpesona kat aku...Kan? Nak harapkan species teruna melayu kat situ haram tak dak. Sekian.







Thursday, January 10, 2013

Tak tenang



Assalamualaikummm






Hari ni kawan aku yang baru dapat baby 41 hari lepas dah masuk lab. Aku tak sempat lagi nak gi jenguk baby dia, omaknya dah kembali bertungkus lumus dalam lab. 41 hari tuuu. Belum habis pantang lagi. Agak-agak giler tak? Kira ok lah tu, ada sorang lagi kawan aku tu sebulan jer cuti bersalin. Cukup 30 hari lompat masuk lab terus.


Aku tau kalau orang 'normal biasa' pasti dah kata "giler tak pikir kesihatan langsung suka2 hati je main terjah buat kerja, tak tunggu habis pantang"...Tak per, biarkan mereka dan mereka terus berkata-kata. Hanya kami dan kami yang berada di situasi phd (or master) sahaja yang tahu bagaimana dan apa yang kami lalui.


Aku tau kawan aku tu jiwa tak tenang tu. Tak tenang memikirkan masa berjalan, tapi lab tak jalan2. Masa makin suntuk, tapi lab tak de progress. Sebab tu boleh buat keputusan drastik terjah lab belum habis pantang tu. Dah la dulu time mengandung dia alahan teruk. Tak boleh nak buat kerja lab. Banyak sangkut sana sangkut sini. Alih2 aku dengar sv dia advise dia suruh stop lab dulu coz sv dia ada nightmare. Maksud aku, dulu2 aku ada dengar sv dia pernah ada student yang keguguran time ngandung sbb aktive sangat buat keje lab. So, as a sv yang prihatin dan tak mo dikatakan kejam, dia nasihat la kawan aku ni suruh relaks. 


*Sv memang pandai suruh relaks, tapi time nak suruh hantar report tak sempat2". Tak ada lab macam mana nak report?!?!?


Itu yang beranak keluar baby seketul. Yang aku dulu? Yer la, ala2 beranak la jugak kan. Czer lagi youu...Cuma baby seketul je tak de. Pantang tak ada beza dengan orang bersalin czer. Kira aku okey la tu sebab at least aku cuti agak melampau sebulan lebih. Hampir 2 bulan jugak. Time tu Allah ajer yang tahu bertapa tak tenangnya jiwa aku memikirkan lab. Ikutkan kan rasa hati mau ajer 2 minggu lepas opret terus pegang tabung uji. Tapi nasib baik tak meroyang lebih. Mampu berwaras lagi. Jalan pun huyung hayang nak pegang tabung uji konon. 


So, aku memahami la apa perasaan kawan aku tu tanggung. Tumpang simpati. Tapi diri aku sendiri pun tunggang langgang sekarang. Nak simpati lebih2 kat orang pun tak mampu rasanya. Kesian kat aku...patutnya macam tu.


Masa aku opret dulu ramai la yang duk kata (or sound aku) "naper tak ambik cuti? Naper tak extend je?" Yang berkata2 ni majority datang dari mulut yang orang tak memahami. Aku tak explain. Just senyum je. Sebab kalau aku explain pun bukan depa paham. Cukuplah kalau aku kata...


"Phd ni mana ada cuti2...tapi kalau aku nak cuti hari2 pun boleh..."


Tak paham? Tak paham sudah...kan aku dah cakap aku2 je paham...Sekian.






Sunday, January 6, 2013

Nasi goreng salmon


Assalamualaikum..




Baru lepas masak ni anda melantak ni (beberapa jam yang lepas sebenarnya). Nasi goreng salmon. Tiba-tiba datang idea. Percubaan pertama. Suka pulak aku. Maybe sebab aku jenis suka salmon. Lain orang lain tekaknya. 


Bila tak boleh simply melantak kat kedai ni macam2 idea datang kan? Otak ni ligat pusing memikirkan nak masak apa. Maybe orang lain dah lama cipta nasi goreng salmon ni. Aku ni je baru terhegeh-hegeh masak menu ni. Jakun! Apa2 jer la. Yang penting menu ni datang dari perahan otak sendiri tanpa google mana2 resepi.com. Chewah perasannn!.


Btw, if ada yang tertanya2 how to bikin nasi goreng salmon ni. Ni dia, ccb rajin sket menaip ini hari.


First salmon yang sekeping tu di grillkan (kalau ada grill belang2 tu cun woo..baru feeling truly grilling giteww..hahha). Sebelum nak grill tu tabur la dulu garam sket, lada hitam sket, olive oil sket, mixed herbs sket, rosemery sket ke...or apa2 jer lah yang berkenan. Kalau tak ada semua herbs tu garam and lada hitam pun sudah cukup. Lepas grill then letak tepi.


Untuk nasi goreng buat macam nasi goreng bodoh biasa je. Tak ada yang special pun. Okey kekdahnya ialah first aku tumis bawang cam biasa (bawang ni aku dah blend siap2 letak dalam peti. Sebab aku tak suka bila nak masak baru terhegeh2 potong bawang). Oh lupa, tumis guna olive oil tau..jangan ngada-ngada guna minyak cap buruh, cap pisau bagai. Tak minat. Lepas tumis bawang letak lada hitam sket. Masuk halia 2 hiris (aku memang suka menumis dengan halia sekali). 


Letak salmon yang dihiris dadu (tangan aku tak ada seni, so rupa dadu or rupa segitiga lebih kurang je). 


Perah lemon sket (aku memang kemaruk lemon). Kalau korang tak suka tak apa. Abaikan je. Eh sedap tau. Haha


Masuk segala mak nenek sayur yang korang minat. Macam aku just letak sawi pendek2 tu (bak choy??), carrot, lada benggali (ke benggala??), tomato hiris kecik2 anddd...tu je kot. Kalau letak broccoli konfirm terangkat lagi ni. Tapi di sebabkan aku tak boleh makan broccoli now so aku makan hati je la.. Dulu broccoli feberet aku tuhhh. Sob sob...:'(


Then letak nasi lah. Goreng ala eksyen mamak sket. Tabur garam gula. Siap!! Oppss jangan lupa letak daun ketumbar. Aku sukaaa sgt daun ni. Wangiiiiii.



Sekalikan dengan salmon sekeping tadi dan boleh terus melantak...Baca bismillah dulu..Boleh makan dengan sos cili maggi je sebagai pencicah. Mood rajin aku tetiba mati tadi. Kalau tak sekali dengan homemade sauce aku buat. Bila dah malas guna je apa yang ada.  





 Ni apakehal tiba2 gambar muka tuan tanah berderet2 ni? Sebab tempoh hari aku baru terjumpa application camera dalam iphone aku ni boleh ambik gambar style macam ni. So, terus jakun. Biasa la, aku kan malas nak explore phone sendiri. 




Dengan kawan skali jadi mangsa. Sekian.




Friday, January 4, 2013

Falling..


Assalamualaikum...

Dan akhirnya air mata ini gugur jua...

Permudahkanlah urusanku Ya Allah..

Sesungguhnya aku lemah.. tak terdaya..